10 zdrowych produktów, które warto wprowadzić do swojej diety
Bez względu na to, czy chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów, poprawić wygląd sylwetki, zadbać o własne zdrowie, czy też wspomóc trening, zawsze należy trzymać się określonych zasad, by osiągnąć wyznaczony przez siebie cel. Zasady zdrowego odżywiania są bardzo rozbudowane. Zdrowa dieta jest przecież synonimem codziennych nawyków. Osoby, które dążą do poprawy swojego wyglądu i ogólnego stanu zdrowia muszą zadbać o to, by zmienić swoje dawne przyzwyczajenia i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Musimy mieć świadomość tego, że zdrowe odżywianie powinno być dostosowane w sposób indywidualny i dla każdego oznaczać coś innego. W inny sposób będzie odżywiać się osoba zmagająca się z chorobami autoimmunologicznymi, a inaczej osoba z insulinoopornością. Niestety bywa również i tak, że produkty, które są powszechnie uznawane za zdrowe, mogą być dla niektórych osób naprawdę szkodliwe. Z tego też względu, znaczącym aspektem jest obserwacja własnego ciała, słuchanie jego reakcji i próba doboru odpowiedniego sposobu odżywiania. W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób świadomie wybiera zdrowe odżywianie. Jesteśmy przecież tym co jemy, więc powinniśmy się do tego przyłożyć i spożywać odpowiednio skomponowane posiłki, które pozwolą uniknąć wielu nieprzyjemnych objawów oraz umożliwią wyeliminowanie wielu schorzeń. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gdy nasze posiłki zostaną odpowiednio skomponowane, to będziemy mogli dostarczyć naszemu organizmowi energię, a także wiele cennych składników odżywczych. Dbając o własne zdrowie, powinniśmy wiedzieć do czego mogą doprowadzić błędy żywieniowe. Jeśli nie będziemy zwracać swojej uwagi na to co jemy, to możemy w konsekwencji doprowadzić do takich kłopotów jak np. pogorszenie kondycji skóry, przewlekłe zmęczenie, wypadanie włosów, trudność w zapamiętywaniu i przyswajaniu wiedzy, dekoncentracja itp.
Zasady zdrowego odżywiania
Wbrew pozorom, zasady zdrowego odżywiania, wcale nie są aż tak skomplikowane i nie wymagają posiadania specjalistycznej wiedzy. Zdrowe odżywianie zakłada przede wszystkim regularne spożywanie posiłków. Dzięki systematyczności, nasza przemiana materii będzie odbywała się w odpowiednim tempie. Trzymając się wyznaczonych godzin, w których będziemy spożywać kolejno określone posiłki, zapewnimy stały dostęp glukozy do organizmu. Kompletnie inaczej byłoby, gdybyśmy jedli w dużych odstępach czasowych. Musielibyśmy się wtedy zmagać z nagłym i uciążliwym uczuciem głodu, który zmuszałby nas do sięgania po niezdrowe i kaloryczne przekąski. Zaleca się więc, aby w ciągu dnia spożywać 5 mniejszych posiłków co mniej więcej 3 godziny i pić minimum 1,5 l wody. Woda jest niezbędna, ponieważ to właśnie ona pomaga utrzymywać stałą temperaturę ciała oraz znacząco usprawnia proces detoksykacji. Rola wody w organizmie jest niezwykle ważna. Nawadnia nasz organizm i sprawia, że transport oraz wchłanianie cennych składników odżywczych zachodzi o wiele łatwiej. Podstawą zdrowego odżywiania jest także zróżnicowana dieta. Dzięki temu uda nam się uniknąć nie tylko monotonii, ale przede wszystkim zapobiegniemy poważnym niedoborom witamin i minerałów. Zróżnicowany jadłospis pomoże nam w osiągnięciu swoich celów. Zadba on o odpowiedni poziom naszej energii, będziemy bardziej zmobilizowani i chęci do dalszej walki o lepsze zdrowie. Ale czy wiemy, jakie produkty powinny znaleźć swoje miejsce w naszej diecie?
Zdrowe produkty, które warto wprowadzić do swojej diety
Warzywa
Do swojego codziennego jadłospisu powinniśmy wprowadzić duże ilości warzyw. Jak zadbać o odpowiednią ich ilość? Do każdego posiłku dołączajmy porcję warzyw, szczególnie tych zielonych. Mowa tutaj przede wszystkim o szpinaku, jarmużu i różnych odmian sałat. Nie zapominajmy o żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach, których kolor, zawdzięczają dużej ilości składników odżywczych, między innymi: witaminie A, witaminie C, witaminie E i betakarotenowi. Dieta to nie tylko sałata. Swoje dania warto wzbogacić o takie produkty jak: bakłażan, cukinia, dynia, brokuły, papryka, fasolka szparagowa, szparagi, kapusta kiszona, czy też inne warzywa dominujące w danym sezonie.
Ziarna i rośliny strączkowe
Jeśli nie zmagamy się z nadwrażliwością na gluten, znakomitym wyborem będzie wprowadzenie do jadłospisu takich produktów jak: orkisz, żyto, owies i jęczmień. Należą one do węglowodanów złożonych, które są bogate w błonnik, a także w substancje odżywcze. Dlaczego nie powinniśmy pomijać ich w diecie? Ponieważ węglowodany, stanowią główne źródło energii. Ich zadaniem jest regulacja poziomu sytości i głodu, stymulacja prawidłowej czynności jelit, a także kontrolowanie odpowiedniego tempa metabolizmu. Tak jak z innymi produktami, tak samo z węglowodanami należy zachować umiar. Rośliny strączkowe są natomiast bogatym źródłem witamin, soli mineralnych, witamin z grupy B i błonnika.
Zdrowe tłuszcze
Podczas diety absolutnie nie można ich wykluczać. Tłuszcze są dla nas niezbędne. Musimy jednak wiedzieć jakie najlepiej wybrać. W głównej mierze, należy sięgać po kwasy tłuszczowe nienasycone, czyli omega-3 i omega-6. Ich źródło stanowią oleje roślinne, które są tłoczone na zimno, a także nierafinowane, czyli np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany oraz ryby morskie: szprotki, śledzie, makrela, tuńczyk i łosoś. Dlaczego nienasycone kwasy tłuszczowe są aż tak ważne dla naszego organizmu? Ponieważ chronią nas przed chorobami serca i zapewniają dopływ dużej dawki energii. Pomimo różnych poglądów, warto spożywać i kwasy nasycone. Kojarzą nam się z niezdrową żywnością, jednak powinniśmy pamiętać o wyjątku, jaki stanowi olej kokosowy, posiadający liczne właściwości zdrowotne. Nie dość, że pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej, to dodatkowo działa antywirusowo, antybakteryjnie, antygrzybicznie, ogranicza łaknienie, a także poprawia poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i wspomaga pracę mózgu.
Woda
Woda jest niezwykle ważnym składnikiem naszego organizmu. Stanowi ona około 70% masy ciała dorosłej osoby. Powinniśmy zadbać o jej obecność w naszym jadłospisie i pić około 1,5-2 litrów wody dziennie. Woda pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny nagromadzone w organizmie, a także jest niezbędna do utrzymania stałej temperatury ciała. Pamiętajmy, że nie możemy dopuszczać do uczucia pragnienia. Postarajmy się odpowiednio nawadniać i weźmy pod uwagę również to, że nadmiar wody może doprowadzić do wypłukiwania soli mineralnych z naszego organizmu. Jeśli picie wody idzie nam bardzo opornie, urozmaićmy ją cytryną, miętą lub pomarańczą.
Produkty zasadotwórcze
Produkty spożywcze zawierają w sobie nieograniczoną ilość pierwiastków zasadotwórczych i kwasotwórczych. Ze względu na to, że większość spożywanego przez nas jedzenia jest kwasotwórcza, powinniśmy zadbać o częstsze dostarczanie produktów zasadotwórczych, które wg zasad zdrowej diety powinny stanowić ok 80% jadłospisu. Zwracając uwagę na to jakie skutki niosą za sobą kwasy, a więc nadciśnienie, przyspieszony proces starzenia, czy też osłabienie układu odpornościowego, musimy sprawić, że nasz jadłospis będzie bogaty w produkty zasadowe, czyli zielony kalafior, ogórki, kiełki, jarmuż, awokado, biała fasola, szpinak, brokuły, sałata, rukola, komosa ryżowa, kasza gryczana, soczewica, mleko kozie i oleje tłoczone na zimno. Produkty zakwaszające nasz organizm to cukier, nabiał, mięso, pszenica, kofeina i kwasy nasycone.
Ryby
Prawidłowo zbilansowana dieta zakłada spożywanie ryb, przynajmniej dwa razy w tygodniu. Stanowią one bogate źródło niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, cechujących się korzystnym wpływem między innymi na nasze samopoczucie. Wprowadzając łososia, tuńczyka, makrelę, pstrąga, halibuta itp. do swojej diety, możemy być pewni, że praca naszego mózgu i serca będzie odpowiednio wspomagana. Ryby pomagają również zachować dobry wzrok i wzmocnić kości oraz stawy. Orzechy Znakomity pomysł na zdrową przekąskę. Orzechy są bogatym źródłem silnego przeciwutleniacza, czyli witaminy E. Jej zadaniem jest wzmacnianie układu odpornościowego i opóźnianie procesów starzenia się komórek. W orzechach, znajdziemy również witaminy z grupy B, korzystnie wpływające na układ nerwowy i wspomagający walkę ze stresem.
Białka
Są one niesamowicie istotne w naszej diecie, zwłaszcza gdy nasz dzień wzbogaca dodatkowo aktywność fizyczna. W jadłospisie powinno więc znaleźć się miejsce dla takich produktów jak pierś z indyka lub kurczaka, jajka, twaróg chudy lub półtłusty, jogurt grecki czy też warzywa strączkowe. Kontrowersyjnym produktem jest natomiast mleko. Wiele poglądów dotyczy całkowitego wykluczenia mleka od krów z przemysłowych hodowli. Najlepszym rozwiązaniem jest nabiał, pochodzący od krów wypasanych na łąkach i który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Nabiał stanowi znakomite źródło bakterii probiotycznych. Produkty naturalne – nieprzetworzone Zapamiętajmy jedno, im wyższy jest stopień przetworzenia danej żywności, tym dalej od natury i gorzej dla naszego zdrowia. Z diety powinniśmy całkowicie wyeliminować produkty z długą listą składników, wszelką żywność w proszku, dania gotowy czy też fast food. Zdrowa dieta to taka, która cechuje się jadłospisem złożonym z produktów bliskich naturze, wiadomego pochodzenia, z krótkim składem i z produktów nieprzetworzonych.
Dodatki
Produkty, które warto wprowadzić do swojej diety i które stanowią niezwykłe dodatki w kuchni, to przede wszystkim siemię lniane, wspomagające odchudzanie i doskonale oddziałujące na żołądek oraz jelita, kiełki - cechujące się wieloma właściwościami zdrowotnymi, przyprawy – podkręcające metabolizm i wspierające trawienie, a także herbata zielona i czerwona. Zdrowe odżywianie wbrew pozorom wcale nie jest aż tak skomplikowane jak się wydaje. Najtrudniej zacząć. Jeśli wykonamy pierwszy krok, docenimy zdrowe nawyki żywieniowe, które pomału zaczną gościć w naszej codzienności i które staną się tak naprawdę stylem naszego życia. Poza odpowiednim odżywianiem, bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na nasze zdrowie jest codzienna aktywność fizyczna. Jeśli ją połączymy ze zbilansowanymi i pełnowartościowymi posiłkami, to uda nam się osiągnąć wcześniej obrane cele i zapobiec takim chorobom cywilizacyjnym jak nadwaga i otyłość.