15 największych dietetycznych mitów
W bardzo wielu przypadkach, pierwszym krokiem zaraz po pojawieniu się myśli o odchudzaniu jest zajrzenie do sieci w poszukiwaniu różnorodnych sposobów na zgubienie nadprogramowych kilogramów. Co tam znajdziemy? Oczywiście przesyt informacji. Czytamy rozmaite artykuły, porady i doniesienia na temat skutecznych sposobów odchudzania. Warto się jednak tutaj zatrzymać i zastanowić nad tym, co w rzeczywistości jest prawdą, a co mitem. Należy sobie uświadomić, że istnieją zalecenia dotyczące żywienia na diecie odchudzającej, które wcale nie przynoszą oczekiwanych przez nas rezultatów. Zalecenia – tak bardzo popularne, były powtarzane przez wiele lat, nawet w przypadku dietetyków. Na dzień dzisiejszy wiemy, co jest prawdą, a co kłamstwem. Zalecenie, które nie są prawdziwe, mogą utrudniać odchudzanie, zamiast je przyspieszać. Jak zatem z ogromnej ilości różnorodnych dietetycznych nowinek, wybrać te naprawdę wartościowe?
Prezentujemy 15 największych i najczęściej powielanych dietetycznych mitów.
1. Węglowodany są najważniejszym makroskładnikiem diety i podstawowym źródłem energii
Czy wyobrażasz sobie posiłek bez pieczywa, makaronów, płatków owsianych czy kaszy? Od wielu lat, za podstawowy składnik diety uznawane są właśnie węglowodany, a produkty zbożowe polecane są w niemal każdym posiłku. Dlaczego węglowodany uznawane są za najlepsze źródło energii? Prezentowane są one w bardzo pozytywnym świetle, ponieważ gwarantują długotrwałe uczucie sytości, uwalniając przy tym glukozę. Tak naprawdę, zarówno z biologicznego, jak i z chemicznego punktu widzenia, cukrami są także węglowodany złożone, czy też fruktoza z owoców. Oczywiście, powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że zjedzenia banana lub pełnoziarnistego pieczywa niż batonika przyniesie znacznie więcej korzyści dla naszego zdrowia. Pomimo tego, nie powinniśmy tak bardzo ulegać węglowodanom. Zwracając swoją uwagę na dzisiejszy wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 lub na insulinooporność – nie można pozostać obojętnym na zbyt wysokie spożycie cukrów. Cała prawda o węglowodanach? W każdej postaci powodują one hiperglikemię i hiperinsulinemią, co w konsekwencji przyczynia się do przewlekłych zaburzeń metaboliczno- hormonalnych.
2. Doskonałym źródłem wapnia i białka są produkty mleczne
Od najmłodszych lat, namawiamy swoje pociechy do picia mleka i spożywania twarożków, serków owocowych itp. Jesteśmy zdania, że mleko wraz z jego przetworami stanowią najlepsze źródło wapnia. Jak jest w rzeczywistości? Coraz większe grono osób nie może spożywać produktów mlecznych, ponieważ cierpi na nietolerancję laktozy. Tak naprawdę, nasz organizm ma zdolność trawienia laktozy, wyłącznie w kilku pierwszych latach życia – potem zanika aktywność enzymu laktazy. Objawy związane są z uczuciem dyskomfortu trawiennego po spożyciu mleka, biegunkami, wzdęciami i wszelkimi bólami brzucha. Powinniśmy wiedzieć, że możemy dostarczyć odpowiednią ilość wapnia, występującą w innych, bezpieczniejszych dla naszego zdrowia źródłach. Mowa tutaj o mleku kozim lub owczym, o rybach, słoneczniku, nasionach maku, natce pietruszki, jarmużu czy też o sezamie.
3. Zdrową dietę można zastąpić suplementami
Warto zdecydować się na suplementy, ale nie w każdym przypadku. Część zapotrzebowania na składniki powinna pochodzić z suplementacji, ale większa część powinna być dostarczana wraz z pożywieniem. Pamiętajmy o tym, że naturalne składniki znacznie lepiej się wchłaniają i przyswajają. Nie możemy zdrowiej diety całkowicie zastąpić suplementacją. Możemy się nią wspomagać, zwłaszcza w przypadku osób, które intensywnie trenują i które mają większe zapotrzebowanie na mikro i makroelementy.
4. Jajka podnoszą poziom cholesterolu
Jajka należą do jednego z najbogatszych źródeł cholesterolu w żywności. Spożywając jaja powinniśmy być spokojni, ponieważ nie podnoszą one poziomu całkowitego cholesterolu we krwi ani LDL, czyli lipoproteiny niskiej gęstości, znanej bardziej jako „zły cholesterol”. Zwiększeniu ulega natomiast HDL, czyli lipoproteina wysokiej gęstości, zwanej jako „zdrowy cholesterol”. Wszelkie badania, które zostały przeprowadzone i udowodniły w/w informacje, dotyczyły jajek gotowanych. Zupełnie inaczej jest w przypadku smażonych jaj w połączeniu z boczkiem.
5. W diecie, powinniśmy unikać tłuszczów
To co najchętniej i najczęściej eliminujemy z diety dotyczy właśnie tłuszczy. Dlaczego tak się dzieje? Tłuszcze kojarzone były zawsze z nadwagą i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jak jest naprawdę? Nie tyjemy od tłuszczy tylko od diet wysokowęglowodanowych i od nadmiaru przyjmowanych kalorii. W rzeczywistości, tłuszcze stanowią najzdrowszy składnik współczesnej diety. Tłuszcze stanowią znakomite źródło energii, bez zwiększania poziomu glukozy czy insuliny we krwi oraz bez rozwoju insulinooporności. Dodatkowe zalety tłuszczy odnoszą się do wspomagania redukcji masy ciała, do wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, hormonalnego, nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie.
6. Produkty „FIT” pozwalają schudnąć i są zdrowsze
Zapewne większość z Was będąc na zakupach w sklepie, zauważyła produkty oznaczone hasłem „FIT” lub „niska zawartość tłuszczu”. Niestety tylko część z Was wie, że te hasła są powiązane z dużą ilością węglowodanów i sodu. To prawda, że w produktach „FIT” ogranicza się zawartość tłuszczu, ale w zamian otrzymujemy sporą ilość węglowodanów. Myślimy, że dokonaliśmy zdrowszego wyboru, który pomoże nam zrzucić nadprogramowe kilogramy. W rzeczywistości, powinniśmy wybierać diety z ograniczoną zawartością węglowodanów, a nie diety w których ograniczono tłuszcze.
7. Dzieci NIE NALEŻY odchudzać
Ile razy spotkaliście się z postawą rodziców, którzy byli zdania, że ich dziecko „wyrośnie” z nadwagi? Od dawien dawna, panuje przeświadczenie, że zdrowe dziecko to pulchne dziecko. Niestety, nadwaga i otyłość dotyka coraz to większą grupę dzieci i wzrasta do rangi prawdziwej oraz niebezpiecznej plagi. Podobnie jak w przypadku osób dorosłych, tak samo jak i u dzieci, nadwaga stanowi wyraz niezdrowego stylu życia, pociągając za sobą liczne negatywne konsekwencje zdrowotne. Każdy rodzic powinien reagować na nadwagę swojej pociechy, adekwatnie do rangi problemu. Nadwaga sama nie zniknie. Potraktujmy ją jak zwiększające się ryzyko zachorowalności na cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie, nowotwory czy inne choroby.
8. Dieta NIE JEST smaczna
Kto jest tego zdania? Kto uważa, że dieta jest drogą przez mękę? Dieta to umiejętne dostosowanie kaloryczności, opierające się na płci, wieku, wadze i aktywności fizycznej. Umiejętne ograniczenie kaloryczności i różnorodność dań sprawi, że na diecie możemy poczuć się znakomicie. Dieta jak najbardziej może być smaczna i bardzo zróżnicowana. Wybierając się np. do dietetyka, możemy wskazać produkty, które naprawdę uwielbiamy, oraz te za którymi nie przepadamy. Zdrowa dieta jest prawidłowo zbilansowana i bogata w różnorodne składniki odżywcze. Dieta powinna rozsmakować każdego w zdrowym stylu życia, a nie zniechęcać swoimi rygorystycznymi zasadami. Pamiętajmy, że zbyt duże ograniczenie kalorii wywoła skutki odwrotne do oczekiwanych. Mowa tutaj o spowolnieniu metabolizmu i o efekcie jo-jo po zakończonej diecie. Dieta powinna nam zagwarantować świetne samopoczucie i jak najlepszy wygląd.
9. Kaloria = Kalorii. Wszystkie kalorie mają taką samą energię
Czy każda kaloria jest taka sama? Czy daje tyle samo energii dla naszego ciała? Nic bardziej mylnego. Przy redukcji masy ciała, bardzo ważną kwestią jest ograniczenie spożywania kalorii. Powinniśmy je jednak prawidłowo rozróżniać. Dla przykładu – cukry. Fruktoza i glukoza. W jednym i drugim przypadku możemy mówić o wysokiej kaloryczności jak i o ważnej roli odgrywanej dla funkcjonowania organizmu. Fruktoza w porównaniu do takiej samej ilości glukozy – znacznie bardziej oddziałuje na ośrodek głodu, pobudza go i sprawia, że szybciej jesteśmy głodni.
10. Nie można jeść kolacji po godzinie 18:00
To, o której godzinie jemy kolację, nie ma aż takiego dużego znaczenia jak czas, w jakim po spożyciu ostatniego posiłku pójdziemy spać. Ostatni posiłek owszem, powinien być lekkostrawny i powinien także zostać spożyty na około 2-4 godziny przed planowanym snem.
11. Ziemniaki tuczą
Ile razy to już słyszeliście? 100g ugotowanych ziemniaków to zaledwie 90 kcal. Zapamiętajmy raz na zawsze – ziemniaki nie tuczą. Tuczą nas natomiast wszelkie sosy, którymi polewami ziemniaki. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, absolutnie nie zapomnij zawrzeć w swoim jadłospisie ziemniaków.
12. Głównym źródłem witaminy C są cytrusy
Cytrusy posiadają sporo witaminy C, ale nie zawierają jej najwięcej. Które produkty mają o wiele wyższą zawartość kwasu askorbinowego niż cytrusy? Możemy tutaj wymienić np. czarną porzeczkę, paprykę, natkę pietruszki czy też owoce dzisiaj róży.
13. Cukier jest bardziej kaloryczny niż miód
Miód ma nieco więcej kalorii niż cukier. Mimo tego, powinniśmy go znacznie częściej używać niż cukier, ponieważ ma większą wartość odżywczą – czyli jest po prostu zdrowszy.
14. Jeśli będziemy omijać posiłki – szybciej schudniemy
Zamierzając zrzucić nadprogramowe kilogramy, absolutnie nie powinniśmy wykluczać posiłków ze swojego dziennego menu. Regularne dostarczanie organizmowi energii ma znacznie korzystniejszy wpływ na spalanie tłuszczu niż dobrze znane głodówki. Pominięcie posiłku i zjedzenie następnego – znacznie obfitszego, spowoduje gwałtowny wzrost poziomu insuliny. Ta z kolei pobudza produkcję kwasów tłuszczowych i wzmaga ich magazynowanie, czego efektem jest odkładanie jego nadmiaru w postaci kolejnej warstwy tkanki tłuszczowej.
15. Dieta wegetariańska jest tak naprawdę dietą odchudzającą
Wyłączenie z diety produktów mięsnych, absolutnie nie powoduje obniżenia jej kaloryczności. Musimy pamiętać o produktach, które jedzone w diecie wegetariańskiej są naprawdę kaloryczne. Wszystko jest uzależnione od tego, jak przygotowujemy swoje posiłki.