Czy jem za mało kalorii?
Odchudzanie i utrzymywanie swojej wagi na określonym poziomie, nie należy do łatwych zadań. W dzisiejszych czasach, mamy nieograniczony dostęp do różnorodnej żywności, która kusi nas nie tylko smakiem i wyglądem, ale także chęcią spróbowania czegoś nowego i bardzo atrakcyjną ceną. Coraz częściej pozwalamy sobie na więcej, nie zwracając uwagi na konsekwencje w postaci większej ilości kalorii, spożytej w ciągu jednego dnia. Oczywiście nie jesteśmy w tym sami. Przyglądają nam się i konsekwentnie idą w nasze ślady - nasze pociechy. Problem nadwagi i otyłości dotyka coraz większą grupę społeczeństwa. Ale czy tylko z tym nie możemy sobie poradzić? Okazuje się, że jest jeszcze jedna strona, która nie dotyczy nadprogramowych kilogramów, a wręcz przeciwnie – niedożywienia i zbyt małej wagi. Czym może to być spowodowane? Z całą pewnością wieloma czynnikami, w tym między innymi z niepoprawnym kultem idealnego ciała i częściowo skrzywionym obrazem samego siebie w odbiciu lustrzanym. Bardzo często patrzymy na własne ciało i widzimy siebie w niekorzystnym świetle. Wyglądamy dobrze, czego wcale nie jesteśmy w stanie dostrzec. Widzimy natomiast kilogramy, które trzeba zrzucić i tym samym wpadamy w swojego rodzaju pułapkę. Zaczynamy odrzucać wartościowe produkty, mniej jemy i bardziej niż zbilansowaną dietę, preferujemy głodówkę, która może doprowadzić nasz organizm do znacznego wyniszczenia. Podchodzimy ponownie do lustra i naszych kilogramów jest wciąż za dużo. Nieraz jest też tak, że pragnąc zmienić swoje nawyki żywieniowe, przechodząc na daną dietę, nie potrafimy obliczyć naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Wprowadzamy aktywność fizyczną, zdrowe produkty do jadłospisu itp. ale niestety czujemy, że nasza energia cały czas spada i zmian, do których tak bardzo dążymy, po prostu nie widać. Jemy za mało, czego skutki przekładają się nie tylko na ciało i zdrowie, ale także na samopoczucie i nastrój.
Co wskazuje na to, że jemy za mało?
Przyjmowanie zbyt małej ilości kalorii, w tym także składników odżywczych, prowadzą do wielu rozmaitych konsekwencji. Możemy tutaj wymienić między innymi uczucie głodu, zmęczenie, poczucie zimna, wypadanie włosów, rozdrażnienie, problemy ze snem, obniżony nastrój oraz lęki. Pierwszą oznaką, którą rozpoznajemy najszybciej jest nieustanne zmęczenie. Jeśli przyjmujemy dziennie mniej niż 1000 kcal, to na dłuższą metę może okazać się to naprawdę niebezpieczne. Gdy dochodzi do tego aktywność fizyczna, ilość kalorii w ciągu dnia powinna być znacznie wyższa. Dlaczego jemy za mało? Przecież mamy dostęp do różnorodnej żywności. Znamy też podstawy zdrowego odżywiania i dobrze wiemy jak nieraz dużo pracy trzeba włożyć w to, by np. zrzucić nadprogramowe kilogramy. Niestety niektórzy, wybierają drogę na skróty i błędnie ograniczają ilość spożywanych kalorii. Kult idealnego ciała to jeden z głównych powodów przyjmowania zbyt małej ilości kalorii. Takie podejście może doprowadzić do spustoszenia w organizmie, a także do wielu chorób.
Zasady zdrowej diety
Walka o idealną wagę rozpoczyna się wraz z nadchodzącym sezonem wiosenno-letnim. Niemal z każdej strony jesteśmy atakowani rozmaitymi informacjami na temat tego, że to znakomity czas na zmianę swoich nawyków żywieniowych, na zmianę swojego wyglądu, na wprowadzenie diety itp. Czy presji podlegają tylko i wyłącznie osoby mające problem z nadwagą? Oczywiście, że nie. Osoby, które na co dzień nie mają problemów ze swoją sylwetką, także poddają się tej walce. Chcąc jeszcze bardziej udoskonalić swoje ciało, ulegamy naciskom i sięgamy po restrykcyjne diety, wzbogacone intensywnymi treningami. W takim przypadku, bardzo często mamy do czynienia z przyjmowaniem zbyt małej ilości kalorii. Organizm nie ma tyle energii i ulega zmęczeniu, apatii, nieraz również anemii, a w niektórych przypadkach nawet stanom depresyjnym. Praca nad naszą sylwetką powinna być przemyślana i zdrowa. Powinniśmy jeść mało i często. Przyjmuje się około 4-5 posiłków dziennie, które powinny być spożywane w sposób regularny. Nasze dania powinni być bogate w łatwo przyswajalne białko, nasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany złożone. Wprowadzenie warzyw i owoców także pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, zmienić swoje nawyki żywieniowe, utrzymać wagę na stałym poziomie lub zrzucić dodatkowe kilogramy – ale nie wiemy jak się do tego zabrać, warto zdecydować się na catering dietetyczny. Po konsultacji z dietetykiem, dobierany jest odpowiedni jadłospis, który dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych, witamin i pozwoli osiągnąć zamierzony cel.