Czy można jeść owoce na diecie?
Jeśli jesteś na diecie, na pewno zastanawiasz się czy możesz jeść na niej owoce. Większość owoców ma bardzo dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do warzyw, owoców nie można jeść bez ograniczeń. Do najbardziej kalorycznych owoców trzeba zaliczyć przede wszystkim: banany, winogrona, granaty, daktyle, gruszki, kiwi, suszone śliwki i figi. Osoby przebywające na diecie, najczęściej sięgają po owoce, które mają najmniej kalorii, a więc po arbuzy, truskawki, melony, poziomki, maliny, jeżyny czy też wiśnie.
Co kryje w sobie owoc?
Owoce różnią się od siebie nie tylko zawartością kalorii, ale także zawartością białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Kiedy zamierzamy zjeść konkretny owoc, spożywamy przede wszystkim błonnik pokarmowy, wodę, niewielkie ilości białka i tłuszczów, węglowodany, czyli glukozę, fruktozę i sacharozę, a także zawiązki aktywne np. flawonoidy. Dlaczego owoce zyskały nieco złą sławę? Wszystkiemu winny jest cukier owocowy, nazywany fruktozą. Fruktoza przez to, że jest w odmienny sposób metabolizowana przez organizm niż glukoza, została powiązana głównie z przyspieszonym otłuszczaniem się wątroby i szybszą zamianą w tkankę tłuszczową. Jeśli spożyjemy zbyt dużo fruktozy, nasza wątroba po prostu nie będzie miała więcej możliwości by ją przekształcić i wykorzystać. Z tego też powodu, fruktoza zostanie zmagazynowana z postaci tkanki tłuszczowej.
Czy wiesz, że niektóre owoce charakteryzują się właściwościami odchudzającymi?
Wybrane owoce, nie tylko pobudzają organizm do spalania tłuszczu, ale także wspomagają oczyszczanie organizmu i usprawniają trawienie. W skład tej wyjątkowej grupy owoców wchodzą między innymi: grejpfrut, ananas, opuncja figowa oraz papaja.
- Grejpfrut – jest owocem bogatym w witaminy i minerały. Pobudza spalanie tłuszczów, a także usprawnia przemianę materii, poprawia pracę jelit, pomaga usunąć toksyny oraz reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową. Grejpfrut ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu cukier jest stopniowo uwalniany. To z kolei przyczynia się do zapobiegania napadom głodu.
- Ananas – usprawnia trawienie i znakomicie sprawdza się przy problemach z cellulitem. W tym owocu znajdziesz bardzo dużo błonnika, którego zadaniem jest regulacja pracy jelit.
- Opuncja figowa – jest owocem kaktusa. Jego funkcją jest hamowanie uczucie głodu, zmniejszenie wchłaniania tłuszczu oraz odtruwanie organizmu.
- Papaja – nie tylko pomaga usunąć toksyny, ale także poprawia proces trawienia, przyspiesza spalanie białek i tkanki tłuszczowej oraz pomaga przy zaparciach, wzdęciach czy nadkwasocie.
Czy można jeść owoce na diecie?
Spożywając owoce na diecie, trzeba być świadomym tego, że wszystko powinno mieć swój umiar. Owoce gwarantują dość szybkie uczucie sytości, przez łatwe i efektywne uzupełnianie glikogenu wątrobowego. Bardzo często zapominamy o tym, że cukier zawarty w owocach stanowi naprawdę wysoki indeks sytości. Warto tutaj wiedzieć, że przez wysoką zawartość błonnika, wody, a także pektyn, indeks sytości owoców jest wyższy od wołowiny czy też jajek. Wprowadzenie owoców do swojej diety może być związane z tym, że zaczniesz spożywać mniej kalorii ogółem z pozostałych produktów spożywczych. Osoby szczupłe i aktywne fizycznie, nie powinny obawiać się obecności owoców w swojej diecie. W przypadku osób, które zamierzają zrzucić nadprogramowe kilogramy, polecamy zachować rozsądny umiar. Zapamiętajmy, że od owoców nie przytyjemy. Przytyjemy wtedy, gdy nasz bilans energetyczny będzie dodatni. Owoce są zdrowe i pyszne. Zamiast z nich rezygnować, postawmy po prostu na racjonalną dietę i czerpmy przyjemność z ich jedzenia. Jeśli artykuł Ci się podobał, sprawdź inne artykuły z kategorii PORADY DIETETYCZNE :)