Czym jest dieta low carb i kiedy ją stosować?

20 września, 2022
Czym jest dieta low carb i kiedy ją stosować?

Co to jest dieta low carb?


Diety oparte na zmniejszeniu węglowodanów i wprowadzeniu w ich miejsce tłuszczy powstały w latach 70. ubiegłego wieku. Między innymi powstała wtedy dieta ketogeniczna, Atkinsa, czy paleo, ale wtedy głównie sądzono, że diety nie są skuteczne w przypadku redukcji tłuszczu, ponieważ podwyższają poziom insuliny, która hamuje spalanie tkanki tłuszczowej. Od tego czasu minęło sporo lat i w międzyczasie odbyło się wiele badań, które wcześniejsze hipotezy obaliły.


Zasady diety low carb


Głównym założeniem w diecie niskowęglowodanowej low carb jest ograniczenie węglowodanów, a tym samym z ograniczeniem produktów zbożowych, takich jak:



  • chleb;

  • makaron;

  • ryż;

  • kasza;

  • warzywa strączkowe;

  • przetworzone produkty bogate w cukier;

  • oraz niektórych owoców i warzyw.


Trzy rodzaje diety low carb


Wyróżnia się trzy rodzaje diety low carb:



  • dieta niskowęglowodanowa low carb z wartością węglowodanów poniżej 120 g;

  • dieta ketogeniczna, gdzie węglowodany nie przekraczają 50 g;

  • dieta średniowęglowodanowa ze spożyciem węglowodanów na poziomie 26-45% diety.


Jeśli nie wiesz, który wariant byłby dla ciebie najlepszy, umów się na konsultację z firmą cateringową Light Catering. Podczas takiej konsultacji zostanie wybrany dla ciebie model odżywiania i dowiesz się, czy nie ma żadnych przeciwwskazań.


Efekty w diecie niskowęglowodanowej


Dieta low carb ma wielu zwolenników, którzy uważają, że w porównaniu z innymi dietami dieta niskowęglowodanowa wypada dużo korzystniej. Walka z nadmierną ilość kilogramów jest według nich bardziej skuteczna. Badania jednakże wskazują, że efekty są bardzo porównywalne z innymi dietami.


Produkty zalecane w low carb


W diecie najważniejsza jest ilość spożywanych węglowodanów, w low carb zaleca się stosowanie produktów z obniżoną ilością cukrów/węglowodanów. Proponuje się takie produkty, jak:



  • twarogi, jogurty, sery, oraz inne produkty mleczne;

  • jaja bez ograniczeń;

  • owoce z niską zawartością cukru jak owoce czerwone (maliny, truskawki, śliwki, wiśnie) oraz cytrusy;

  • warzywa z niską zawartością węglowodanów – cukinia, brokuły, szpinak, kapusta, brukselka, szparagi i inne;

  • orzechy;

  • mięso oraz ryby.


Dieta low carb jest bogata w minerały i witaminy, przyczynia się do poprawy wyglądu skóry, wpływa pozytywnie na układ krążenia, nerwowy. Dzięki diecie  niskowęglowodanowej pozbędziesz się zbędnych kilogramów, a twój nastrój ulegnie poprawie.

Najnowsze wpisy

Szukaj po tagach

aktywność fizyczna
apetyt
białko
błonnik
catering dietetyczny
ciekawostki dietetyczne
cukier
detoks