Czym jest dieta low carb i kiedy ją stosować?
Co to jest dieta low carb?
Diety oparte na zmniejszeniu węglowodanów i wprowadzeniu w ich miejsce tłuszczy powstały w latach 70. ubiegłego wieku. Między innymi powstała wtedy dieta ketogeniczna, Atkinsa, czy paleo, ale wtedy głównie sądzono, że diety nie są skuteczne w przypadku redukcji tłuszczu, ponieważ podwyższają poziom insuliny, która hamuje spalanie tkanki tłuszczowej. Od tego czasu minęło sporo lat i w międzyczasie odbyło się wiele badań, które wcześniejsze hipotezy obaliły.
Zasady diety low carb
Głównym założeniem w diecie niskowęglowodanowej low carb jest ograniczenie węglowodanów, a tym samym z ograniczeniem produktów zbożowych, takich jak:
- chleb;
- makaron;
- ryż;
- kasza;
- warzywa strączkowe;
- przetworzone produkty bogate w cukier;
- oraz niektórych owoców i warzyw.
Trzy rodzaje diety low carb
Wyróżnia się trzy rodzaje diety low carb:
- dieta niskowęglowodanowa low carb z wartością węglowodanów poniżej 120 g;
- dieta ketogeniczna, gdzie węglowodany nie przekraczają 50 g;
- dieta średniowęglowodanowa ze spożyciem węglowodanów na poziomie 26-45% diety.
Jeśli nie wiesz, który wariant byłby dla ciebie najlepszy, umów się na konsultację z firmą cateringową Light Catering. Podczas takiej konsultacji zostanie wybrany dla ciebie model odżywiania i dowiesz się, czy nie ma żadnych przeciwwskazań.
Efekty w diecie niskowęglowodanowej
Dieta low carb ma wielu zwolenników, którzy uważają, że w porównaniu z innymi dietami dieta niskowęglowodanowa wypada dużo korzystniej. Walka z nadmierną ilość kilogramów jest według nich bardziej skuteczna. Badania jednakże wskazują, że efekty są bardzo porównywalne z innymi dietami.
Produkty zalecane w low carb
W diecie najważniejsza jest ilość spożywanych węglowodanów, w low carb zaleca się stosowanie produktów z obniżoną ilością cukrów/węglowodanów. Proponuje się takie produkty, jak:
- twarogi, jogurty, sery, oraz inne produkty mleczne;
- jaja bez ograniczeń;
- owoce z niską zawartością cukru jak owoce czerwone (maliny, truskawki, śliwki, wiśnie) oraz cytrusy;
- warzywa z niską zawartością węglowodanów – cukinia, brokuły, szpinak, kapusta, brukselka, szparagi i inne;
- orzechy;
- mięso oraz ryby.
Dieta low carb jest bogata w minerały i witaminy, przyczynia się do poprawy wyglądu skóry, wpływa pozytywnie na układ krążenia, nerwowy. Dzięki diecie niskowęglowodanowej pozbędziesz się zbędnych kilogramów, a twój nastrój ulegnie poprawie.