Czym jest dieta Low Carb?
Dieta Low Carb, inaczej nazywana dietą niskowęglowodanową, to popularny system żywienia, w którym ogranicza się produkty węglowodanowe. Ten system odżywiania ma wiele korzyści zdrowotnych i sprzyja dobremu samopoczuciu. Jest szczególnie przydatny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Na czym polega dieta niskowęglowodanowa (Low Carb)?
Zgodnie z klasyfikacją Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, na diecie niskowęglowodanowej przyjmujemy maksymalnie 130 gramów węglowodanów dziennie. Węglowodany mogą nam kojarzyć się ze źródłem energii i jest to skojarzenie słuszne. Jednak odpowiednio skomponowana dieta Low Carb pozwala nam czerpać energię również z tłuszczów. Długofalowym celem diety jest zwiększenie wydzielania glukagonu, a więc hormonu antagonistycznego do insuliny. Glukagon stymuluje proces pozyskiwania energii ze związków niecukrowych oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Jakie produkty znajdują się na tej diecie niskowęglowodanowej?
Klienci korzystający z naszej oferty otrzymują 5 urozmaiconych posiłków bogatych w jaja, ryby, wysokiej jakości mięso, naturalny nabiał, tłuszcze roślinne, orzechy i pestki, a także świeże warzywa. Aktualny jadłospis można sprawdzić w zakładce MENU. Ograniczenie węglowodanów pomaga na stworzenie posiłków o wysokiej objętości, nawet jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Warto od razu zdecydować się na kilka tygodni diety niskowęglowodanowej, ponieważ organizm potrzebuje czasu na przyzwyczajenie się do nowego sposobu odżywiania i czerpania energii również z kwasów tłuszczowych.
Jakie zalety ma dieta Low Carb?
Ograniczenie spożycia węglowodanów ma wiele zalet:
- pozwala na realizację celów sylwetkowych oraz szybką redukcję masy ciała bez restrykcji
- likwiduje problem skoków insuliny i związanych z tym spadków energii
- zmniejsza ryzyko cukrzycy, chorób układu krążenia i nowotworów
- ogranicza stres i pomaga uregulować poziom kortyzolu
- zapewnia sytość, nawet podczas redukcji
- obniża poziom tzw. złego cholesterolu i obniża poziom trójglicerydów
- jest łatwa w utrzymaniu
- przyspiesza metabolizm
- wpływa pozytywnie na stan cery
- uzupełnia niedobory witamin i minerałów
Dieta niskowęglowodanowa pod pewnymi względami przypomina dietę ketogeniczną, choć w przypadku tej drugiej spożycie węglowodanów jest o wiele mniejsze. W przypadku Low Carb, węglowodany nadal są obecne w stałym jadłospisie, ale ich ilość jest ściśle określona, a większość energii czerpana jest z tłuszczów.