Czym zastąpić mąkę pszenną?
Biorąc pod uwagę wszystkie zboża, największym zainteresowaniem cieszy się pszenica. Spożywamy ją w formie białej, wysoko oczyszczonej mąki, która jest wykorzystywana do produkcji ciast, bułek, chleba, bagietek, pączków, pizzy, dań typu fast food itp. Białą mąkę pszenną znajdziemy także w różnorodnych produktach spożywczych takich jak dania gotowe, czy słodycze. Przechodząc na dietę odchudzającą, bardzo często rezygnujemy ze spożywania białej mąki i szukamy alternatyw, które ją zastąpią. Oczywiście, znalezienie zdrowego zastępstwa dla tradycyjnej mąki wcale nie stanowi dużego wyzwania. Oferta mąk dostępnych na rynku jest naprawdę duża. Warto jednak wiedzieć, która mąka jest w stanie nam pomóc w walce z dodatkowymi kilogramami, a z której powinniśmy zrezygnować.
Mąki chlebowe i niechlebowe
Zaczynając stosowanie diety odchudzającej, naszym pierwszym krokiem jest często odrzucenie pieczywa z codziennego jadłospisu. Należy ono jednak do podstaw naszego żywienia, dlatego dietetycy przekonują, że najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z wielu różnych rodzajów mąk, również podczas redukcji masy ciała. Decydując się na zakup konkretnej mąki, warto wiedzieć, że możemy wyróżnić mąki chlebowe i niechlebowe. Mąki chlebowe, a więc żytnie i pszenne, znajdują swoje zastosowanie przy wypiekaniu pieczywa, a także podczas przygotowywania innych wyrobów spożywczych, w tym produktów cukierniczych, czy też makaronów. Mąki chlebowe są zazwyczaj wybierane przez przetwórców jak i przez osoby, będące zwolennikami tradycyjnego domowego pieczywa. Mąki niechlebowe, to takie mąki, do których możemy zaliczyć zarówno mąki zbożowe, jak i roślinne – mąka gryczana, ryżowa, owsiana, jaglana, kokosowa itp. Mąki niechlebowe są użytkowane samodzielnie lub jako dodatek do mąk chlebowych np. w postaci specjalnych mieszanek.
Która mąka jest najlepsza podczas odchudzania?
Będąc na diecie odchudzającej, powinniśmy wiedzieć, która mąka będzie dla nas najlepsza, a która najgorsza. Białe pieczywo, a więc ziarna pszenicy i żyta, wykorzystywane do produkcji mąki, są najczęściej bardzo mocno przetworzone, czego konsekwencją jest brak skuteczności w zmaganiach z dodatkowymi kilogramami. Co będzie ich zdrową alternatywą? Przede wszystkim mąki niestabilizowane chemicznie, a więc mąki pełnoziarniste i razowe. Mąki, które zmniejszają ryzyko otyłości oraz regulują pracę jelit, zapobiegając tym samym zaparciom, to mąki roślinne, pozyskane z nieoczyszczonych pełnych ziaren kaszy, ciecierzycy, niełuskanego ryżu, a także wszelkie mąki razowe, wykorzystywane do wytwarzania żywności. Mąki roślinne cechują się bogatą zawartością składników odżywczych, co sprzyja długiemu zaspokojeniu potrzeby sięgania po kolejny posiłek. Zrzucając zbędne kilogramy, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na mąkę karob, która jest nazywana również mączką chleba świętojańskiego. Może być ona stosowana jako zdrowszy odpowiednik czekolady, ponieważ jej wyjątkowy smak przypomina kakao i dodatkowo cieszy się niską kalorycznością. Prawdziwą rzeszę zwolenników zdobywa również mąka kokosowa, pozyskiwana z miąższu kokosa. Mąka ta cechuje się delikatnym smakiem, przyjemnym aromatem oraz bogatą zawartością błonnika i białka. Pamiętajmy o tym, że kokos reguluje pracę jelit i jest bardzo pomocny przy dietach bezmięsnych. Inną propozycją dla osób walczących z nadwagą jest mąka orkiszowa, która idealnie nadaje się do wyrobu pieczywa, wypieków cukierniczych oraz makaronów. Mąka orkiszowa cieszy się niską kalorycznością, która pomoże pozbyć się nadmiaru tłuszczu.