Dieta bez laktozy - co można jeść?

25 sierpnia, 2022
Dieta bez laktozy - co można jeść?

Dieta bez laktozy jest główną metodą leczenia osób, których organizm nie trawi cukru znajdującego się w mleku. Tego typu dieta przyczynia się do łagodzenia objawów nietolerancji pokarmowej i do zapobiegania ich ponownego pojawienia się. Dieta przy nietolerancji laktozy jest więc dietą eliminacyjną, która okazuje się być formą leczenia objawowego nietolerancji laktozy. Objawy nietolerancji laktozy, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy też biegunki, ulegają znacznemu osłabieniu lub ustępują po eliminacji cukru mlecznego z codziennego jadłospisu. Do naszej dyspozycji mamy bardzo szeroki asortyment produktów bez laktozy. Dieta ta, jest przeznaczona jest dla noworodków, niemowląt, dzieci i dorosłych, których organizm nie trawi cukru mlecznego.


Dieta bez laktozy – na czym polega?


Dieta przy nietolerancji laktozy jest kwestią indywidualną, ponieważ u różnych osób niedobór laktozy występuje na odmiennym poziomie. Dieta przy nietolerancji laktozy zakłada całkowitą eliminację z jadłospisu lub ograniczenie spożywania produktów zawierających laktozę. Warto wiedzieć, iż nie zawsze trzeba kompletnie wykluczać z diety cukier mleczny. Osoby z pierwotnym i wtórnym niedoborem laktozy nie muszą całkowicie eliminować z diety mleka i innych produktów posiadających w sobie cukier mleczny. Mogą pozwolić sobie na ich spożywanie, ale w ograniczonych ilościach. Obowiązkowym krokiem jest poznanie swojego dopuszczalnego limitu. W przypadku, gdy objawy nietolerancji pokarmowej są bardzo nasilone – należy wtedy zastosować dietę bezlaktozową. Osoby z wrodzonym niedoborem laktazy, muszą bezwzględnie zastosować w swoim życiu dietę bezlaktozową, ponieważ nie tolerują one nawet niewielkich ilości pożywienia zawierających w sobie cukier mleczny. Nieprzestrzeganie zasad diety bez laktozy może doprowadzić nawet do zagrożenia życia.


Jakie są objawy nietolerancji laktozy?


Nietolerancja laktozy nazywana jest czasami uczuleniem na laktozę. Jej objawy charakteryzują się niespecyficznymi dolegliwościami, które mogą się pojawić do kilku lub nawet kilkunastu godzin po spożyciu produktów mlecznych. Do głównych objawów nietolerancji laktozy możemy zaliczyć przede wszystkim:



  • uczucie pełności,

  • wzdęcia i gazy,

  • bóle brzucha,

  • przelewanie w brzuchu,

  • biegunki.


Tego typu symptomy w dużej mierze utrudniają codzienne funkcjonowanie, dlatego konieczna okazuje się zmiana nawyków żywieniowych, która w znacznym stopniu jest w stanie wpłynąć na ograniczenie występujących objawów. Dieta bez laktozy eliminuje produkty posiadające ten składnik. Jej stosowanie jest więc podstawowym działaniem terapeutycznym.


Dieta bez laktozy – co można jeść?


Osoby z pierwotnym i nabytym niedoborem laktazy mogą spożywać produkty mleczne, które zostały poddane procesowi fermentacji. Możemy tutaj wymienić między innymi: maślankę, kwaśną śmietanę, sery pleśniowe, kefiry czy też jogurty. Zawarte w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, a tym samym wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego. Po spożyciu wyżej wymienionych produktów, objawy nietolerancji pokarmowej nie pojawią się, a nawet przyczynią się do zmniejszenia stopnia ich nasilenia. Ważnym aspektem jest tutaj także to, że produkty te mogą wyrównać niedobory wynikające z wyeliminowania mleka i produktów mlecznych ze swojego menu. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, mogą również bezpiecznie spożywać sery twarde dojrzewające, ponieważ nie zawierają one praktycznie laktozy, dzięki czemu na ogół są dobrze tolerowane przez organizm. Na sklepowych półkach można znaleźć mleko o obniżonej zawartości laktozy, które jest dobrze tolerowane przez osoby zmagające się z tym rodzajem nietolerancji pokarmowej. Swoją uwagę warto zwracać na produkty oznakowane napisem „nie zawiera laktozy”. Uzupełnieniem leczenia dietetycznego są także tabletki zawierające laktazę. Można je spożywać bezpośrednio przed planowanym spożyciem pokarmu składającym się z nabiału. Tabletki te ułatwiają trawienie mleka oraz ograniczają występujące po jego spożyciu nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Aktualnie oferta produktów bez laktozy jest bardzo szeroka. W sklepach znajdziemy nie tylko mleko bez laktozy, ale także jogurty bez laktozy, kefiry, serki wiejskie czy twarożki do smarowania pieczywa. W produktach bezlaktozowych lub tych o obniżonej zawartości laktozy, cukier mleczny nie zostaje całkowicie usunięty z żywności, ale ulega rozkładowi enzymatycznie od glukozy i galaktozy. Możemy więc doznać znacznie słodszego smaku od tradycyjnego nabiału. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, jak np. zawartość wapnia, białka, witaminy B2 i B12 – wersje produktów z laktozą i bez laktozy są bardzo podobne.

Najnowsze wpisy

Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie z niskim indeksem glikemicznym

Szukaj po tagach

aktywność fizyczna
apetyt
białko
błonnik
catering dietetyczny
ciekawostki dietetyczne
cukier
detoks