Dieta bez laktozy i glutenu - co można jeść?
Jakie są wskazania do zastosowania zarówno diety bez laktozy jak i diety bez glutenu?
Gdy jesteśmy w sytuacji, w której oba te składniki powodują szereg dolegliwości dla naszego organizmu, powinniśmy zdecydować się na ich całkowite wykluczenie. To z całą pewnością przyniesie poprawę stanu naszego zdrowia. Osoby, które cierpią z powodu alergii na gluten, czy też zmagają się z celiakią oraz nietolerancją na gluten, powinny wprowadzić w swoje życie jadłospis całkowicie eliminujący gluten. W przypadku laktozy, wykluczenie następuje przez niedobór enzymu laktazy, czyli w hipolaktazji pierwotnej lub wtórnej nietolerancji laktozy. Jednoczesna dieta bez laktozy i glutenu jest skierowana przede wszystkim do osób, znajdujących się w początkowym okresie celiakii. Przez toksyczne działanie glutenu, mamy do czynienia z upośledzeniem wytwarzania i wydzielania laktazy przez komórki jelita cienkiego. Z tego powodu, spożycie dań, które zawierają w sobie laktozę, przyczyni się do wystąpienia objawów nietolerancji laktozy. Poprawa nastąpi dzięki przestrzeganiu diety bezglutenowej i ograniczeniu laktozy. Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa powinna być także stosowana przez osoby chorujące na Hashimoto. Choroba ta, podobnie jak celiakia, należy do zaburzeń autoimmunologicznych. Warto tutaj wiedzieć, że tego typu choroby bardzo często ze sobą współistnieją, dlatego zastosowanie odpowiedniej diety ma tutaj ogromne znaczenie i wpływ na nasze zdrowie.
Co można jeść na diecie bez laktozy i glutenu?
Podstawowym źródłem składników odżywczych w diecie bez glutenu i bez laktozy są przede wszystkim owoce, warzywa oraz niektóre rodzaje makaronów i kasz. Decydując się na taki rodzaj diety, możemy być pewni, że nietolerancja pokarmowa nie będzie już stanowić dla nas przeszkód w życiu codziennym. Przechodząc na dietę bez glutenu i bez laktozy, należy zadbać o dania, które kompleksowo odżywią nasz organizm. Osoby chorujące na celiakię, mogą być narażone na duże ryzyko związane z niedoborem witamin A, E z grupy B, magnezu oraz kwasu foliowego. Wynika to z upośledzenia wchłanialności mikroskładników. Trzeba jednak tutaj zaznaczyć, że jest to dieta eliminacyjna, dlatego warto zadbać o odpowiednie zamienniki lub suplementację witamin i minerałów. Jeśli chodzi o dietę bez laktozy, sytuacja wygląda bardzo podobnie. Z jadłospisu wykluczamy wiele produktów mlecznych, ponieważ zawierają one w sobie laktozę. Jednocześnie są one przecież głównym źródłem dużych ilości wapnia i odgrywają istotną rolę w organizmie podczas pracy mięśnia sercowego, mięśni gładkich, czy przesyłania sygnałów nerwowych. Tutaj tak samo należy zadbać o codzienne dostarczanie odpowiednich porcji wapnia dla naszego organizmu. Będąc na diecie bez glutenu i bez laktozy, znakomicie sprawdzą się takie produkty jak: jaja, napoje sojowe, ryżowe lub migdałowe, które są zamiennikiem mleka, brokuły, kalafior, inne warzywa kapustne, fasola, inne warzywa strączkowe, mąka, przetwory z ryżu, dyni, gryki, orzechy, migdały, nasiona itp. Wybór produktów jest naprawdę spory. Mimo tego, należy zwracać szczególną uwagę na produkty przetworzone, ponieważ w znacznej ich większości pojawia się wzmacniacz smaku w postaci laktozy. Będąc na diecie bez glutenu i bez laktozy, tego typu produkty powinniśmy całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Jeśli przygotowywanie specjalnych posiłków nas przerasta i nie jesteśmy pewni doboru odpowiednich produktów, zawsze możemy skorzystać z usług cateringu dietetycznego. Cateringi dietetyczne posiadają w swojej ofercie bardzo dużo zróżnicowanych jadłospisów, w tym dietę bez glutenu i bez laktozy. Za skorzystaniem z ich usługi dodatkowo przemawia możliwość przeprowadzenia konsultacji z dietetykiem i dopasowanie całego menu pod naszą osobę. Przetestuj nasz catering dietetyczny wykluczający gluten oraz laktozę :)