Dieta w depresji – Jakie są zasady odżywiania w przebiegu depresji?
Depresja jest chorobą cywilizacyjną. To zaburzenie psychiczne, które wymaga specjalistycznego leczenia. Niestety przez to, że choroby psychiczne są często tematem tabu, wiele osób zmagających się z tym problemem nie jest zdiagnozowana czy też właściwie leczona. Charakterystyczne dla depresji jest występowanie objawów, utrzymujących się przez dłuższy czas. Życie osób, które cierpią z powodu depresji jest zaburzone. Powodem do niepokoju jest nie tylko przygnębienie, ale także jego wpływ na codzienne funkcjonowanie. Osoby z depresją nieustannie odczuwają smutek, który z każdym dniem zaczyna ich coraz bardziej zmieniać. Nasza codzienność zaczyna być szara, jesteśmy pozbawieni jakiejkolwiek energii, pojawiają się problemy z najprostszymi czynnościami, a mianowicie z myśleniem i z emocjami. Nasze dotychczasowe plany, cele i ambicje przestają mieć znaczenie, a bliskie osoby zostają odsunięte na bok. Co można zrobić, aby pomóc chorej osobie? Leczenie depresji opiera się głównie na przyjmowaniu preparatów farmakologicznych oraz na odpowiedniej psychoterapii. Bliskość i zrozumienie rodziny jest bardzo znaczącym aspektem, ponieważ podczas leczenia potrzebne jest ich wsparcie i ciepło.
Dieta w depresji
Właściwa dieta w depresji także odgrywa istotną rolę. Nie jest ona bez znaczenia, ponieważ istnieje zależność pomiędzy dietą, która jest uboga w wartościowe składniki a rozwojem depresji. Zastosowana dieta przy depresji, która będzie niwelować apatię i poprawiać nastrój, powinna być bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, kwas foliowy, cynk, selen oraz żelazo. Bardzo duża grupa osób jest zdania, że dieta w depresji jest mało ważna. Jednak nikt nie podważa tego, że wiele zaburzeń fizycznych i chorób jest właśnie powiązana ze sposobem odżywiania i nadmiarem lub niedoborem poszczególnych składników wchodzących w skład spożywanej żywności. Zastosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania, którego zadaniem będzie wsparcie układu nerwowego, może być naprawdę pomocne podczas przeprowadzanej farmakologii i psychoterapii. Depresja powiązana jest ze zbyt niskim poziomem neuroprzekaźników w organizmie, czyli serotoniny, dopaminy, noradrenaliny oraz GABA. Pomimo stosowania różnego rodzaju środków farmakologicznych i psychoterapii w leczeniu depresji, coraz większe zainteresowanie skupia się wokół alternatywnych metod leczenia, w tym wokół dietoterapii.
Jaka jest rola diety w leczeniu i profilaktyce depresji?
Za naszą kondycję psychiczną w dużej mierze odpowiedzialny jest stan naszych jelit. Czy spotkaliście się ze stwierdzeniem, że jelita są naszym drugim mózgiem? Na pewno nie raz o tym słyszeliście lub przeczytaliście. Jelita stanowią jeden z ważniejszych organów w naszym organizmie. Oprócz trawienia, odpowiadają one za wchłanianie substancji odżywczych. Trzeba sobie uświadomić to, że niedobory składników odżywczych, a także brak zachowanej równowagi biochemicznej w dużym stopniu zakłócają pracę naszego organizmu. Tak jak wcześniej wspominaliśmy, praca neuroprzekaźników zostaje zaburzona, co w konsekwencji prowadzi do problemów z dostarczaniem serotoniny lub do przerwania jej transmisji. Serotonina jest hormonem szczęścia, który odpowiada za nasze dobre samopoczucie. Jeśli będziemy spożywać zbyt dużo przetworzonej żywności, odczuwanie pozytywnych emocji może zostać zaburzone, dlatego powinniśmy opierać się na naturalnej żywności i odpowiedniej diecie. Produktami przeciwwskazanymi w diecie stosowanej podczas depresji są: alkohol, kofeina i żywność wysokokaloryczna o niskiej wartości odżywczej. Powinniśmy natomiast postawić na pełnowartościową dietę, bogatą w węglowodany, aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy, witaminę B12, a także w żelazo, selen, cynk itp. Biorąc pod uwagę te wszystkie aspekty, powinniśmy uwzględnić dietę, jako kluczowy element leczenia zaburzeń psychicznych.