Jak zadbać o właściwą dietę dziecka?
Dziecko jest najcenniejszym skarbem dla każdego rodzica. Nic więc dziwnego, że pragniemy, aby nasza pociecha rozwijała się w sposób prawidłowy. Niezwykle istotną rolę we właściwym wzroście i rozwoju dziecka odgrywa odpowiednia dieta. Okres niemowlęcy i wiek przedszkolny jest szczególny pod względem zachodzenia intensywnego wzrostu dziecka. Dlatego też, dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie nie tylko na energię, ale także na składniki odżywcze, witaminy oraz sole mineralne. Dzieci są znakomitymi obserwatorami. Bardzo szybko uczą się zarówno dobrych, jak i złych nawyków żywieniowych. Będąc przykładem dla naszej pociechy, warto się postarać i pokazać maluchom, jak należy się zdrowo odżywiać. Spożywanie warzyw i owoców, nie podjadanie słodyczy przed głównymi posiłkami, nie wychodzenie z domu bez śniadania, odpowiednie nawadnianie organizmu itp.
Jak zadbać o właściwą dietę dziecka?
Optymalny rozwój dziecka, warunkowany jest przede wszystkim przez właściwie skomponowaną dietę, aktywność fizyczną i oczywiście miłość rodzicielską. Musimy mieć świadomość tego, że niedobór lub nadmiar energii oraz substancji odżywczych w diecie, może w sposób nieodwracalny zaburzyć rozwój i negatywnie wpłynąć na zdrowie. Niedobór składników odżywczych przyczynia się do zahamowania wzrostu dziecka, z kolei nadmiar składników odżywczych zaburza gospodarkę hormonalną i rozwój kośćca. Każdy rodzić powinien zadbać o właściwą dietę dziecka. Dieta dziecka powinna zawierać 5 posiłków, spożywanych mniej więcej co 3-4 godziny. Dobrze jeśli zadbamy o ich regularność i gdy dania będą spożywane o tych samych porach. Dzięki temu, tak wyuczony nawyk żywieniowy sprawi, że dziecko nie będzie miało ochoty na podjadanie przekąsek pomiędzy posiłkami. Dodatkowo, będzie miało większą chęć na zjedzenie potrawy, którą przygotujemy i co istotne, uniknie problemów związanych z nadwagą oraz otyłością.
Co powinno się znaleźć w diecie dziecka?
- Pełnowartościowe białko – białko w diecie dziecka jest niezbędne dla jego prawidłowego wzrostu, rozwoju i odporności. Źródło pełnowartościowego białka znajdziemy w nabiale, a więc w mleku, serach twarogowych, jogurtach, w mięsie z indyka i wołowiny, w wysokiej jakości wędlinach, czy też w nasionach roślin strączkowych, a więc w fasoli, soi lub soczewicy.
- Węglowodany złożone – gdzie możemy je znaleźć? Oczywiście w pieczywie pełnoziarnistym, warzywach i owocach oraz kaszach. Węglowodany złożone dostarczą odpowiednią dawkę energii. Błonnik należy do węglowodanów nierozpuszczalnych w wodzie. Jego zadaniem jest wpływ na pracę jelit i przeciwdziałanie zaparciom.
- Tłuszcze – mowa tutaj zwłaszcza o tłuszczach nienasyconych z grupy omega-3: kwas DHA i EPA. Znakomite źródło kwasów omega-3 znajdziemy w oliwie z oliwek, orzechach włoskich i laskowych, w sezamie, słoneczniku oraz w oleju lnianym. Jak działają kwasy tłuszczowe? Warunkują one prawidłowy rozwój układu nerwowego i narządu wzroku. Dzieje się tak, ponieważ tworzą one komórki mózgu oraz siatkówkę. Dodatkowo, kwasy tłuszczowe zmniejszają objawy alergii i podnoszą odporność organizmu.
Witaminy i sole mineralne w diecie dziecka
Zapotrzebowanie na wszelkie witaminy i sole mineralne, powinno być w 100% pokrywane z dietą. Jako rodzice, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na witaminę D, występującą w tłustych rybach morskich np. w tuńczyku, makreli, łososiu norweskim, mintaju, a także w pełnotłustych przetworach mlecznych. Dlaczego witamina D jest niezbędna w prawidłowym rozwoju dziecka? Witamina D odgrywa znaczącą rolę w budowaniu kości, ponieważ zatrzymuje wapń w organizmie i poprawia odporność organizmu. Warto również wiedzieć, że witaminy: C, B6, B12, kwas foliowy i żelazo, korzystnie wpływają na pracę mózgu i przeciwdziałają anemii.
Czy dieta dziecka może zawierać słodycze?
Oczywiście, jednak we wszystkim powinniśmy znać umiar. W zdecydowanej większości dzieci lubią słodycze. Słodki smak jest dla nich atrakcyjny,a węglowodany które są w nich zawarte, wpływają na zwiększenie wydzielania serotoniny odpowiedzialnej za poprawę nastroju. Niestety, przez to, że stężenie węglowodanów prostych we krwi ulega stosunkowo szybkiemu obniżeniu, natychmiast pojawia się ochota na ponowne spożycie czegoś słodkiego. To sprawia, że słodycze stają się wręcz uzależniające. Rodzice bardzo często mają problem z apetytem na słodycze u swoich pociech. A trzeba zdać sobie sprawę z tego, że nadmiar słodyczy w diecie dziecka może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Jeśli nasze dziecko ma ochotę na coś słodkiego, zaspokoimy jego apetyt w formie podwieczorka i wybierzmy zdrową słodycz. Do zdrowych słodyczy możemy zaliczyć między innymi: kisiel, galaretkę owocową, suszone owoce, budyń polany np. sokiem owocowym, sezamki, czy też batony musli. Nie dość, że mają one słodki smak, to dodatkowo okazują się być źródłem beta-karotenu, błonnika, witamin i soli mineralnych. Dobrą opcją jest także wspólne pieczenie. Wybierzmy zdrowe składniki i stwórzmy razem coś pysznego. Nie ma konieczności całkowitej eliminacji słodyczy z diety dziecka. Najważniejszą kwestią jest zachowanie umiaru i odpowiedni dobór produktów.
Jakie są skutki jedzenia słodyczy przez dzieci?
- nadwaga i otyłość – z tego względu, że słodycze są głównie złożone z węglowodanów i tłuszczów, okazują się być bardzo kaloryczne i zawierają dużo tzw. pustych kalorii. Nie dość, że sprzyjają tyciu, to dodatkowo przez nadwagę i otyłość pociągają za sobą takie konsekwencje jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, przeciążenie stawów, a także spadek kondycji fizycznej i sprawności. Nadwaga i otyłość doprowadzają również do braku akceptacji ze strony rówieśników. Dzieci są wyśmiewane z powodu swojej masy ciała, przez co tracą pewność siebie, stają się osamotnione, odrzucone przez inne dzieci, tracą poczucie własnej wartości itp. Nie możemy doprowadzić do takiej sytuacji.
- próchnica zębów – na próchnicę zębów choruje w Polsce ponad 90% dzieci. Co gorsze, rozwój tej choroby można już zaobserwować w coraz młodszym wieku. Co jest winowajcom tej dolegliwości? Oczywiście słodycze. Węglowodany proste, które są w nich zawarte, stanowią znakomitą pożywkę dla bakterii. Warto mieć świadomość tego, że niektóre słodycze są traktowane przez dzieci jako przekąska, po której nie myją zębów. Należy im o tym przypominać i zadbać, by mycie zębów stało się dla nich codzienną rutyną.
- niedobór wartościowych składników odżywczych – gdy zaspokajamy głód słodyczami, nie mamy apetytu na wartościowe posiłki. Ta zasada dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Powinniśmy dać dobry przykład naszym pociechom i zadbać o pełnowartościowe dania, które dostarczą organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dieta, w której jest mało miejsca dla takich produktów jak: nabiał, kasze, warzywa, czy też owoce, skutkuje między innymi niedoborem składników mineralnych, hipowitaminozami itp.
- dostarczanie organizmowi konserwantów i sztucznych barwników – kupując dzieciom słodycze, warto zapoznać się z ich składem. W wielu słodyczach, np. w żelkach, czy też lizakach, kryją się konserwanty i sztuczne barwniki. Składniki te nie są obojętne dla zdrowia i mogą np. uczulać.
Zbyt duża ilość słodyczy w jadłospisie dziecka, jest odpowiedzialna za różnorodne problemy zdrowotne. Słodycze mogą doprowadzić między innymi do próchnicy zębów, nadwagi, otyłości itp. Dzieci nie rozumieją zagrożeń, jakie płyną z nieprawidłowego odżywiania się, dlatego rolą rodzica jest zadbanie o ich zdrową dietę. Kluczem do odzwyczajenia pociechy od nadmiernego spożywania słodyczy jest przede wszystkim wprowadzenie racjonalnej diety. Bogaty w syte i zdrowe dania jadłospis, pomoże w opanowaniu apetytu na dodatkowe przekąski w postaci słodyczy. Wsparciem mogą być również suplementy diety, które zawierają wyciągi roślinne i których zadaniem jest ograniczanie apetytu na słodycze.