Najbardziej wartościowe warzywa
Czy wszystkie warzywa są zdrowe? Oczywiście, że tak. Trzeba jednak wiedzieć o tym, że część z nich, oprócz wielu witamin i minerałów, posiada również inne, bardzo cenne związki. Mają one szczególnie korzystne właściwości dla zdrowia naszego organizmu.
Najbardziej wartościowe warzywa
Miejsce pierwsze należy do brokułów. Dlaczego je cenimy? Ponieważ zawierają w sobie wysoką zawartość witamin C i K. Witamina C to jedna z silniejszych przeciwutleniaczy, który wspomaga oczyszczanie organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. Dodatkową rolę, którą spełnia to dbanie o dobrą kondycję skóry, chrząstek i kości. Witamina C zajmuje się przede wszystkim dbaniem o prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi. Brokuły wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Kolejne miejsce zajmuje jarmuż, który podobnie jak brokuły, zawiera w sobie bardzo duże ilości witamin K i C. W Jarmużu znajdziemy również sporą dawkę wapnia, żelaza a także wielu innych antyoksydantów. Do najbardziej wartościowych warzyw, możemy zaliczyć szpinak, stanowiący pewnego rodzaju bogactwo kwasu foliowego. Szpinak jest bardzo wartościowym dodatkiem diety. Zawiera w sobie sporą ilość karotenoidów – beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny oraz witaminy C. Szpinak jest także źródłem żelaza i wapnia. W swoim jadłospisie, nie powinniśmy zapomnieć o karczochach, których zaletą jest przede wszystkim wysoka zawartość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Są to związki, które przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia naszego organizmu i chronią komórki ciała przed oddziaływaniem wolnych rodników. Karczochy zawierają w sobie również inulinę, czyli wielocukier, zaliczający się do substancji pozwalających na zwiększenie zawartości dobroczynnych bakterii w naszych jelitach. Znakomitym źródłem karotenoidów jest miąższ dyni. Dynia może pochwalić się zawartością witaminy C, witaminy z grupy B, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Dynia posiada w sobie kukurbitacynę, czyli substancję o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwpasożytniczym i przeciwgrzybicznym. W dyni zdrowe jest całe jej wnętrze. Kolejne miejsce należy do papryki, która stanowi doskonałe źródło karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu dbającego o skórę oraz luteiny i kapso rubiny, dbające o nasz wzrok. Dlaczego warto po nią sięgać? Papryka posiada sporą zawartość witaminy E, flawonoidów, zwłaszcza rutyny – uszczelniającej naczynia krwionośne. Pomidory to zdecydowanie jedno z bardziej wartościowych warzyw. Do cennych substancji zawartych w pomidorach można zaliczyć likopen, który jest silnym antyoksydantem, chroniącym komórki przed uszkodzeniami, kwas liponowy, wspomagający metabolizm i regulujący poziom cukru we krwi oraz cholinę – wspomagającą naszą pamięć, dbanie o sen a także kurczenie się mięśni. Pomidory posiadają również potas i błonnik. Buraki charakteryzują się zdolnością do obniżania zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Są one silnie zasadotwórcze, a więc ich jedzenie powinno pomóc osobom cierpiącym na zgagę. Zawierają w sobie kwas foliowy i witaminę C. Pomagają na anemię, wspierając układ odpornościowy, zmniejszając stany zapalne i zwalczając wolne rodniki. Znakomitym wspomagaczem odporności jest natomiast czosnek. Wykazuje on działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Wspomaga pracę układu krążenia, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Czosnek zawiera związki siarki, który ma korzystny wpływ na stan włosów i paznokci. Ostatnim warzywem, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę są bataty, czyli słodkie ziemniaki. Cenne ze względu na małą ilość kalorii i niską zawartość węglowodanów. Jedzenie batatów ochroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i zadba o kondycję naszej skóry i wzroku. Bataty bardzo dobrze wpływają na układ nerwowy, ponieważ posiadają witaminy z grupy B, magnez, witaminę C, a także mangan, potas i fosfor. Bez wątpienia, warzywa mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Mimo tego, iż każde działa inaczej, powinniśmy poświęcić uwagę każdemu, aby móc wprowadzić je do codziennego jadłospisu.