Najbardziej wartościowe warzywa

25 sierpnia, 2022
Najbardziej wartościowe warzywa

Czy wszystkie warzywa są zdrowe? Oczywiście, że tak. Trzeba jednak wiedzieć o tym, że część z nich, oprócz wielu witamin i minerałów, posiada również inne, bardzo cenne związki. Mają one szczególnie korzystne właściwości dla zdrowia naszego organizmu.


Najbardziej wartościowe warzywa


Miejsce pierwsze należy do brokułów. Dlaczego je cenimy? Ponieważ zawierają w sobie wysoką zawartość witamin C i K. Witamina C to jedna z silniejszych przeciwutleniaczy, który wspomaga oczyszczanie organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. Dodatkową rolę, którą spełnia to dbanie o dobrą kondycję skóry, chrząstek i kości. Witamina C zajmuje się przede wszystkim dbaniem o prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi. Brokuły wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Kolejne miejsce zajmuje jarmuż, który podobnie jak brokuły, zawiera w sobie bardzo duże ilości witamin K i C. W Jarmużu znajdziemy również sporą dawkę wapnia, żelaza a także wielu innych antyoksydantów. Do najbardziej wartościowych warzyw, możemy zaliczyć szpinak, stanowiący pewnego rodzaju bogactwo kwasu foliowego. Szpinak jest bardzo wartościowym dodatkiem diety. Zawiera w sobie sporą ilość karotenoidów – beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny oraz witaminy C. Szpinak jest także źródłem żelaza i wapnia. W swoim jadłospisie, nie powinniśmy zapomnieć o karczochach, których zaletą jest przede wszystkim wysoka zawartość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Są to związki, które przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia naszego organizmu i chronią komórki ciała przed oddziaływaniem wolnych rodników. Karczochy zawierają w sobie również inulinę, czyli wielocukier, zaliczający się do substancji pozwalających na zwiększenie zawartości dobroczynnych bakterii w naszych jelitach. Znakomitym źródłem karotenoidów jest miąższ dyni. Dynia może pochwalić się zawartością witaminy C, witaminy z grupy B, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Dynia posiada w sobie kukurbitacynę, czyli substancję o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwpasożytniczym i przeciwgrzybicznym. W dyni zdrowe jest całe jej wnętrze. Kolejne miejsce należy do papryki, która stanowi doskonałe źródło karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu dbającego o skórę oraz luteiny i kapso rubiny, dbające o nasz wzrok. Dlaczego warto po nią sięgać? Papryka posiada sporą zawartość witaminy E, flawonoidów, zwłaszcza rutyny – uszczelniającej naczynia krwionośne. Pomidory to zdecydowanie jedno z bardziej wartościowych warzyw. Do cennych substancji zawartych w pomidorach można zaliczyć likopen, który jest silnym antyoksydantem, chroniącym komórki przed uszkodzeniami, kwas liponowy, wspomagający metabolizm i regulujący poziom cukru we krwi oraz cholinę – wspomagającą naszą pamięć, dbanie o sen a także kurczenie się mięśni. Pomidory posiadają również potas i błonnik. Buraki charakteryzują się zdolnością do obniżania zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Są one silnie zasadotwórcze, a więc ich jedzenie powinno pomóc osobom cierpiącym na zgagę. Zawierają w sobie kwas foliowy i witaminę C. Pomagają na anemię, wspierając układ odpornościowy, zmniejszając stany zapalne i zwalczając wolne rodniki. Znakomitym wspomagaczem odporności jest natomiast czosnek. Wykazuje on działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Wspomaga pracę układu krążenia, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Czosnek zawiera związki siarki, który ma korzystny wpływ na stan włosów i paznokci. Ostatnim warzywem, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę są bataty, czyli słodkie ziemniaki. Cenne ze względu na małą ilość kalorii i niską zawartość węglowodanów. Jedzenie batatów ochroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i zadba o kondycję naszej skóry i wzroku. Bataty bardzo dobrze wpływają na układ nerwowy, ponieważ posiadają witaminy z grupy B, magnez, witaminę C, a także mangan, potas i fosfor. Bez wątpienia, warzywa mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Mimo tego, iż każde działa inaczej, powinniśmy poświęcić uwagę każdemu, aby móc wprowadzić je do codziennego jadłospisu.

Najnowsze wpisy

Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie z niskim indeksem glikemicznym

Szukaj po tagach

aktywność fizyczna
apetyt
białko
błonnik
catering dietetyczny
ciekawostki dietetyczne
cukier
detoks