Rakotwórcze jedzenie którego musimy unikać

25 sierpnia, 2022
Rakotwórcze jedzenie którego musimy unikać

Jeśli chcemy żyć długo i szczęśliwie, musimy zadbać przede wszystkim o zdrowie. Źle dobrana dieta, może skutkować rozwojem szeregu chorób. To w jaki sposób się odżywiamy, może mieć także kluczowe znaczenie w rozwoju nowotworu. Czy rakotwórcza żywność istnieje? Przeprowadzone badania pokazują, że predyspozycje genetyczne to jedynie 5-10% przyczyn zachorowania na raka. Szkodliwa dieta, odpowiada za 3-8 więcej przypadków zachorowań. Czy wiesz co jest najbardziej rakotwórcze na Twoim talerzu?


Rakotwórcze jedzenie którego musimy unikać



  • rafinowany biały cukier – gdy będziemy w nadmierny sposób spożywać cukier, doprowadzimy do osłabienia układu odpornościowego, zaburzenia równowagi mineralnej organizmu, a także do nadpobudliwości, zmęczenia, depresji, przybierania na wadze i artretyzmu. Przy osłabionym układzie odpornościowym, niestety wzrasta ryzyko zachorowania na raka. Dlaczego? Cukry dostarczają organizmowi szkodliwych drożdży jelitowych, toksycznych grzybów i bakterii. Naukowcy twierdzą, że cukier stanowi pożywkę dla raka.

  • sztuczne słodziki – są stosowane jako zamiennik cukru w dietach odchudzających. Tyle ile jest zwolenników sztucznych słodzików, tyle jest przeciwników. Ich zwolennicy twierdzą, że słodziki regulują poziom cukru we krwi w cukrzycy. Przeprowadzone badania sugerują jednak co innego. Sztuczne słodziki nie tylko nie pomagają w utracie zbędnych kilogramów, a wręcz sprzyjają w pojawianiu się dodatkowych. Spożywanie aspartamu wiąże się więc nie tylko z migrenowymi bólami głowy, ale także może wpływać na energię, nastrój oraz na zwiększanie ryzyka wystąpienia nowotworów mózgu.

  • alkohol – picie alkoholu może mieć swoje konsekwencje z wysokim ryzykiem wielu rodzajów raka. Mowa tutaj o raku piersi, okrężnicy i odbytnicy, przełyku, krtani, wątroby, gardła i jamy ustnej. Zagrożenie to się zwiększa, gdy do spożywanego alkoholu dołączymy palenie papierosów.

  • napoje gazowane – ten rodzaj napojów nie zawiera w sobie żadnej wartości odżywczej. Posiada za to duże ilości fosforanów, a także ogromne ilości białego cukru i środków chemicznych. Picie napojów gazowanych może doprowadzić do przyrostu masy ciała, a w skrajnych przypadkach do otyłości. Ponadto, napoje gazowane zawierają sztuczne barwniki, aromaty i słodziki, których składniki okazują się być substancjami rakotwórczymi. Czytając etykiety napojów gazowanych i widząc obecność sacharyny lub aspartamu, musimy mieć świadomość ryzyka pojawienia się guza mózgu.

  • popcorn z mikrofalówki – popcorn, przygotowywany w kuchence mikrofalowej ma negatywny wpływ na zdrowie. Podczas procesu obróbki ziaren kukurydzy, substancje chemiczne, które są zawarte w opakowaniu, ulegają rozpadowi, tworząc tym samym niebezpieczny związek o nazwie kwas perfluorooktanowy – PFOA. Związek ten jest czynnikiem rakotwórczym, toksycznym dla wątroby, a także dla układu odpornościowego. PFOA wpływa również negatywnie na hormony tarczycy, zmieniając ich poziom. Ta niebezpieczna substancja chemiczna związana jest ze zwiększonym ryzykiem niektórych nowotworów, w tym raka pęcherza, wątroby, nerek i prostaty. Pamiętajmy jednak, że popcorn może być zdrową przekąską, jeśli tylko przygotujemy go w tradycyjny sposób.- mięso czerwone – spożywanie w nadmiarze tego produktu, może zwiększać ryzyko nowotworów okrężnicy i odbytu, a także nowotwory trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy.

  • chipsy, frytki i inne produkty smażone w głębokim tłuszczu – Produkty smażone na niewymienianym i wielokrotnie przesmażonym tłuszczu sprzyjają rozwojowi nowotworów. W chipsach oraz frytkach znajduje się niebezpieczny dla zdrowia akrylamid. Słone przekąski są również źródłem niezdrowych tłuszczów trans.

  • jedzenie w puszce – żywność konserwowa może stanowić dla naszego zdrowia spore niebezpieczeństwo. Dlaczego? Wszystko przez związek organiczny – bisfenol A, który wyściela wnętrze puszek.


Właściwe odżywianie jest niezwykle ważne. Musimy jednak pamiętać o tym, że inne czynniki również mogą przyczynić się do rozwoju choroby. Nie możemy bagatelizować między innymi czynników środowiskowych, psychologicznych, społecznych i emocjonalnych.

Najnowsze wpisy

Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie z niskim indeksem glikemicznym

Szukaj po tagach

aktywność fizyczna
apetyt
białko
błonnik
catering dietetyczny
ciekawostki dietetyczne
cukier
detoks