Skutki odstawienia cukru
W pożywieniu człowieka, cukier obecny jest od zawsze. Jego naturalnym źródłem są owoce, jednak w formie białego proszku, dodawany jest niemal do wszystkiego. Czy cukier uzależnia? Oczywiście, że tak. Cukier działa na nasz organizm jak heroina. Pobudza ośrodki mózgu, które odpowiedzialne są za odczuwanie przyjemności. Jeśli nie wyobrażamy sobie dnia bez kawałka czekolady i zmagamy się z wahaniami naszego nastroju – możemy mówić tutaj o nadużywaniu cukru w diecie. Wiele osób chcąc zgubić nadprogramowe kilogramy zmienia swoje nawyki żywieniowe i rezygnuje z cukru. Czy jesteśmy świadomi tego jakie są skutki odstawienia cukru?
Skutki odstawienia cukru
Całkowita rezygnacja z cukru jest naprawdę sporym wyzwaniem. Z pewnością nie przychodzi ona łatwo, jednak wiele się słyszy na temat korzyści wynikających z okresowego detoksu. Należy pamiętać również o drugiej stronie, a mianowicie o tym, że odstawienie słodkiego może wiązać się z impulsywnymi zachowaniami, niecierpliwością, rozdrażnieniem i wahaniami nastroju. Początki rezygnacji z cukru są ciężkie. Organizm nieustannie domaga się słodkiego smaku, więc nic dziwnego, że ma się ochotę na słodycze. Dla naszego mózgu, cukier stanowi pewnego rodzaju nagrodę. Kiedy robimy coś przyjemnego, wiązka neuronów wykorzystuje dopaminę, aby aktywować część mózgu zwaną układem nagrody. Produkty zawierające w swoim składzie cukier, są dla naszego organizmu zdecydowanie bardziej satysfakcjonujące niż pozostałe. Cukier to przeważnie dodatkowe źródło kalorii. Osoby, które rezygnują ze spożywania cukru z pewnością trochę schudną. Niestety nie u każdego będzie tak samo. Część osób skompensują sobie te kalorie za pomocą innych posiłków. Dużym plusem będzie odstawienie słodyczy w przypadku osób, które borykają się z problemami skórnymi. Dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomóc w łagodzeniu zmian trądzikowych. Osoby doświadczające skoków glukozy we krwi, mogą przestać je odczuwać. Pamiętajmy jednak o tym, że nie warto popadać ze skrajności w skrajność. Dieta związana z eliminacją i odstawieniem każdego produktu, który zawiera w sobie choćby odrobinę cukru, czy tłuszczu jest przesadą. We wszystkim należy zachować umiar. Ograniczenie słodyczy i wysoko przetworzonej żywności bogatej w cukier będzie odpowiednim rozwiązaniem.
Dlaczego warto ograniczyć spożywanie cukru?
Niemalże wszyscy uwielbiają słodkie rzeczy – ciastka, batony, czekolady, czy gazowane napoje. Wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić chociażby dnia bez słodkiego. Gdy odstawiają na „chwilę” słodycze, zaczynają zmagać się ze zmęczeniem, sennością i z problemami związanymi z koncentracją. Czy to oznacza, że nie możemy żyć bez cukru? Nie możemy tutaj panikować. Bez cukru da się żyć. Teoretycznie powinniśmy interesować się cukrami złożonymi, ponieważ są one znacznie bogatsze we wszystkiego rodzaju witaminy i minerały. Niestety, znacznie częściej zdarza nam się spożywać cukry proste, które są niemalże bezwartościowe. Ograniczenie cukru w diecie jest warte swojej ceny. Oprócz poprawy wyglądu skóry, zdrowa dieta z pewnością doda nam więcej energii i poprawi jakość naszego życia. Pozytywną zmianą związaną z ograniczeniem cukru w diecie jest poprawa wrażliwości kubków smakowych. Dania będą miało o wiele bardziej wyrazisty smak, a smaki za którymi niegdyś nie przepadaliśmy mogą stać się naszymi ulubionymi. Ograniczenie spożywania cukru jest również związanie z poprawą samopoczucia, z pozbyciem się wahań nastroju, poprawą jakości snu, zauważalnym spadkiem wagi ciała, lepszym wyglądem i kondycją organizmu, a także z poprawą gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Jeśli zastanawiamy się nad całkowitą rezygnacją cukru, a nie nad jego ograniczeniem, pamiętajmy o tym, aby zrobić to w sposób stopniowy. Nie możemy postawić na radykalne zmiany, ponieważ nasz organizm nie będzie na nie przygotowany. Jeśli powoli będziemy modyfikować swój jadłospis to być może uda nam się uniknąć syndromu odstawienia. Jedno jest pewne - ograniczenie cukru w diecie przyniesie nam wiele pozytywnych zmian, na które warto się skusić.