Spirulina i jej właściwości zdrowotne
Spirulina jest nazwą handlową zielono-niebieskich alg, które rosną w ciepłych wodach jezior Afryki, a także Ameryki Środkowej i Południowej. Ze względu na duży popyt na tę roślinę, spirulina jest specjalnie hodowana. Swoje zastosowanie znalazła nie tylko w postaci proszku lub kapsułek stanowiących suplement diety. Spirulina wykorzystywana jest również do produkcji kosmetyków. Spirulina jest produktem należącym do żywności superfoods, a więc żywności funkcjonalnej, zawierającej znaczące dawki minerałów, witamin i innych korzystnych dla zdrowia związków.
Czym jest Spirulina?
Każdy z nas ma świadomość tego, że alki występują na całej kuli ziemskiej. Mimo, iż nie posiadają wykształconych tkanek, opanowały umiejętność samodzielnego odżywiania się za pomocą fotosyntezy. Zjawisko to jest możliwe dzięki wysokiej zawartości chlorofilu. Do alg należą między innymi sinice, a ich najczęściej występującym przedstawicielem jest Arthrospira platensis oraz Arthrospira maxima. To właśnie z nich uzyskuje się spirulinę. Sprzedawana w formie proszku lub wygodnych w stosowaniu sprasowanych tabletek, spirulina charakteryzuje się ciemno-turkusowym kolorem.
Spirulina i jej właściwości zdrowotne
Spirulina jest bogata w wiele składników odżywczych. Można wśród nich wymienić między innymi: białko, aminokwasy, kwas linolenowy mający działanie antybakteryjne i przeciwbólowe, kwas foliowy, a także sprzężony kwas linolowy posiadający właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, zwiększający wrażliwość insulinową i poprawiający działanie układu odpornościowego. Oprócz tego, spirulina zawiera w sobie fikocyjaninę, bioflawonoidy, cynk, selen, miedź, mangan, żelazo, oraz witaminy z grupy B i witaminy A, C, D, E i K. Jak widać, stosowanie spiruliny posiada wiele zalet. Osobom zmagającym się z problemami zdrowotnymi, poleca się stosowanie spiruliny ze względu na jej działanie prozdrowotne.
- zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu – suplementacja spiruliną może przyczynić się do zredukowania powierzchni błony wytworzonej przez cholesterol wewnątrz aorty. Dzięki temu, zwiększona zostaje przepustowość naczyń, co dalej wskazuje, że spirulina zapobiega powstawaniu miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu.
- obniża ciśnienie – spirulina zawiera w sobie fikocyjaninę, dzięki której może obniżać ciśnienie. Spirulina może również pomóc w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, a także zmniejszyć ich częstotliwość występowania.
- przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej i obniża poziom cholesterolu – spirulina posiada dużą zawartość fenyloalaniny, która przyczynia się również do zmniejszania się apetytu. W wodorostach znajduje się błonnik, wytwarzający śluzową osłonkę na ściankach jelit. Dzięki temu ogranicza wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów. Dodatkowo, wspomaga normalizowanie poziomu glukozy we krwi i obniża poziom cholesterolu. Spirulina jest w stanie znacząco ułatwić odchudzanie, ponieważ pobudza przemianę materii.
- zapobiega powstawaniu raka – dzięki przeprowadzonym badaniom, okazało się, że spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje oraz innych komórek, odpowiadających za odporność i pomagających zapobiec infekcjom oraz takim chorobom jak rak.
- wspiera układ odpornościowy – spirulina posiada zdolność do pobudzania pracy układu immunologicznego, co oznacza, że jest ona w stanie wspomagać odporność naszego organizmu podczas różnych infekcji.
Spirulina wykazuje również aktywność przeciw grypie, opryszczce oraz HIV. Dzięki detoksykującym właściwościom spiruliny na organizm człowieka, może stać się znakomitym składnikiem diety dla osób, które przyjmują na stałe leki lub które palą papierosy. Spirulinę cechuje także funkcja odtruwająca i możliwości ochronne. Jest w stanie ochronić nas przed marskością wątroby i jej uszkodzeniami, dlatego zalecana jest również przy nadużywaniu alkoholu. Spirulina zmniejsza stany zapalne przy alergicznym nieżycie nosa. Bardzo ważnym aspektem jest to, że pomaga w leczeniu anemii, przez zwiększenie wytwarzania czerwonych krwinek. Spirulina korzystnie oddziałuje na układ krążenia i zmniejsza ryzyko pojawienia się poważnych chorób układu krążenia. Warto również dodać, że spirulina jest produktem, który zawiera najwięcej białka spośród innych produktów żywnościowych. Z tego też powodu, spirulina jako suplement diety powinna być stosowana przez wegetarian i wegan.
Jak dawkować spirulinę?
Spirulina jest suplementem diety, który należy dawkować zgodnie z zaleceniem producenta. W przypadku kapsułek, powinniśmy je zażywać zwykle trzy razy dziennie. Jeśli chodzi o spirulinę w proszku, łyżeczkę można rozpuścić w szklance ciepłej wody lub dodać do smoothie. Taki napój zdecydowanie doda nam energii i przyspieszy metabolizm.
Czy można schudnąć stosując spirulinę?
Spirulina jest produktem, który jest bardzo często reklamowany właśnie jako sposób na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Dietetycy są jednogłośni, że zawarte w niej wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy, a także minerały z pewnością wspomagają proces odchudzania. Niemniej jednak, warto mieć świadomość tego, że spirulina nie jest środkiem odchudzającym. Może za to stanowić element zdrowej, dobrze i prawidłowo zbilansowanej diety, którą powinno się oczywiście połączyć z regularną aktywnością fizyczną.
Czy każdy może stosować spirulinę?
Spirulina jest dostępna zarówno w formie tabletek jak i w proszku. Jeśli pragniemy, by stosowanie spiruliny było dla nas jak najbardziej korzystne, należy kupić produkt wysokiej jakości. Algi muszą pochodzić z bezpiecznego i sprawdzonego źródła. Jest to rzecz jasna związane z wyższą ceną, jednak będziemy mięć wówczas pewność, że stosujemy algi bez jakichkolwiek zanieczyszczeń, chorobotwórczych mikroorganizmów czy też metali ciężkich. Jeśli chcemy stosować dobrej jakości spirulinę, warto o nią zapytać dietetyka. Spirulina charakteryzuje się szeregiem korzystnych właściwości. Mimo tego, jej stosowanie powinniśmy skonsultować ze swoim lekarzem rodzinnym lub lekarzem prowadzącym. W pierwszej kolejności warto wiedzieć, że ze względu na swoje właściwości immunizacyjne, spirulina nie jest polecana osobom, które zmagają się z chorobami o podłożu autoimmunologicznym, ponieważ mogą przyczynić się do zaostrzenia ich przebiegu. Spiruliny powinny unikać więc osoby chorujące na chorobę Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, czy też osoby cierpiące na stwardnienie rozsiane. Przed zastosowaniem spiruliny, należy również wiedzieć, że może ona osłabić działanie leków immunosupresyjnych. Jeśli chcemy zacząć stosować spirulinę, warto zasięgnąć porady i zrobić to dopiero po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, a także zgodnie z zaleceniami producenta.