Tłuszcze a odchudzanie – fakty i mity
Większość osób zamierzających zgubić nadprogramowe kilogramy, nieufnie spogląda w stronę diety bogatej w tłuszcze. Nie bez powodu. Tłuszcze są przecież najbardziej kalorycznym składnikiem naszego jadłospisu. Gram tłuszczu dostarcza aż 9 kalorii. Jeśli przechodzimy na dietę odchudzającą, najprostszym krokiem jest ograniczenie ilości kalorii tłuszczów. Trzeba jednak pamiętać o jednym. Nie wszystkie tłuszcze są złe, a niektóre z nich okazują się wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Spora grupa osób rozpoczynając dietę, usuwa ze swojego dziennego menu tłuszcze i decyduje się na wybór produktów odtłuszczonych i tzw. light. Tłuszcze są dla nich wrogiem odchudzania. Wybierając duże restrykcje kaloryczne, zbyt mocno ograniczamy podaż makroskładników. Decydujemy się na diety niskotłuszczowe, które mają nam zagwarantować wspaniałe efekty odchudzające. Owszem, stracimy na wadze, jednak nie będzie to długotrwałe rozwiązanie. Nie zapewnimy sobie ani zdrowia, ani odpowiednich nawyków żywieniowych. Tłuszcze stanowią jeden z trzech niezbędnych dla naszego organizmu makroskładników. Ich likwidacja z diety jest więc złym pomysłem, nawet w przypadku chęci osiągnięcia szybkiej redukcji masy ciała. Jeśli podaż tłuszczów będzie za mała, możemy ucierpieć z powodu zaburzeń hormonalnych, niedoborów witamin, a także problemów ze skórą.
Jakie są rodzaje tłuszczy?
Nowa piramida żywienia, wprowadziła podział tłuszczów na „dobre” i na „złe”. Tłuszcze, które nie są dobre dla naszego organizmu, to przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Stanowią one źródło dużej ilości kalorii, cholesterolu, a także nasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do podwyższania poziomu cholesterolu we krwi i do przyspieszania rozwoju miażdżycy. Swoją uwagę warto zwrócić na to, by tłuszcze nasycone nie dostarczały nam więcej niż 10% całodziennej energii. W przypadku problemów z nadwagą, której towarzyszą zaburzenia lipidowe lub choroba wieńcowa – tłuszczów nasyconych powinno być poniżej 7%. W diecie odchudzającej, ilość tłuszczów jest ściśle określona. Przeważnie możemy sobie pozwolić od 1 do 3 porcji w ciągu całego dnia. Zdecydowanie powinniśmy unikać szkodliwych form tłuszczów trans, które powstają podczas przemysłowego utwardzania olejów. Tłuszcze, które są najbardziej polecane w diecie odchudzającej, to oczywiście tłuszcze roślinne. Posiadają one ważne nienasycone kwasy tłuszczowe i mają korzystny wpływ na nasz organizm. Tłuszcze roślinne mają swój udział w budowie błon komórkowych, mózgu oraz narządu wzroku. Tłuszcze cechują się również wysokim współczynnikiem sytości. Jeśli dodamy je do posiłku, będziemy mogli szybciej odczuć sytość i utrzymać ją znacznie dłużej. Pamiętajmy, by w komponowaniu diety zadbać o obecność nie tylko białka i węglowodanów, ale także o obecność tłuszczy w każdym daniu. Tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę, nie tylko w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie, ale także w diecie redukcyjnej. Dzięki swoim wartościom odżywczym, tłuszcze wspomagają zarówno nasze zdrowie jak i cały proces odchudzania. Nie powinniśmy więc obawiać się dobrych źródłem tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek czy też orzechy. Pamiętajmy jednak, by naszej uwadze nie umknęły produkty obfitujące w izomery trans kwasów tłuszczowych, których zdecydowanie należy unikać. Wybierz nasz catering dietetyczny, a my zadbamy o odpowiednie wartości odżywcze Twojej diety :)