Zasady diety z niskim indeksem glikemicznym
Zasady diety z niskim indeksem glikemicznym
Indeks glikemiczny – IG, to wskaźnik informujący o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. W przypadku, gdy indeks glikemiczny jest wysoki, czyli IG wynosi powyżej 50, to po jedzeniu, poziom glukozy we krwi wzrasta w bardzo szybkim tempie, co nie jest korzystne dla zdrowia. Gdy indeks glikemiczny jest niski, czyli IG wynosi do 35, po zjedzeniu danego produktu, poziom glukozy we krwi podnosi się w sposób łagodny. Jest to bardzo istotne, zwłaszcza przy insulinooporności albo cukrzycy, gdy trzeba walczyć o utrzymanie cukru w ryzach. Wtedy też należy zadbać, by w codziennym jadłospisie znalazło się jak najwięcej produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Podstawowym założeniem tej diety jest spożywanie wyłącznie produktów o niskim IG. Nieznacznie podnoszą one poziom cukru i utrzymują go na stałym poziomie przez kilka godzin, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta z niskim indeksem glikemicznym zapobiega zmęczeniu, osłabieniu, senności czy też ciągłemu uczuciu głodu. Dieta tego typu, chroni więc przez sięganiem po niezdrowe i wysokokaloryczne przekąski pomiędzy wyznaczonymi posiłkami. Dzięki temu dieta z niskim IG wspomaga skuteczne odchudzanie. Śmiało możemy napisać, że dieta o niskim wskaźniku glikemicznym to jedna z bezpieczniejszych metod odchudzania. Nie zakłada ona znaczących restrykcji i radykalnego zmniejszania kaloryczności codziennego jadłospisu, ale wyklucza wszelkie produkty, które są powszechnie uważane za niezdrowe. Dieta niskoglikemiczna jest zgodna z zasadami prawidłowego i racjonalnego odżywiania. Dieta ta dopuszcza spożywanie żywności z różnorodnych grup, dzięki czemu nie stwarza ryzyka pojawienia się niedoborów pokarmowych. Stosując ten sposób odżywiania, możemy skutecznie i trwale pozbyć się nadprogramowych kilogramów, jednocześnie eliminując nawyk podjadania. Dieta bogata w produkty o niskim IG, pozwoli utrzymać poziom glukozy we krwi na stałym poziomie. Dzięki temu, będziemy mogli zapomnieć o napadach głodu i wilczym apetycie, z którym bardzo często mamy do czynienia podczas stosowania diety o niskiej kaloryczności. Decydując się na dietę o niskim IG, możemy mieć pewność pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, ponieważ dieta niskoglikemiczna chroni przed rozwojem cukrzycy czy insulinooporności.
Co jeść na diecie z niskim indeksem glikemicznym?
Jednym z ważniejszych aspektów diety niskoglikemicznej jest fakt, iż IG produktów ulega zmianie w zależności od stopnia ich obróbki kulinarnej. Dobrym przykładem jest marchewka, która w stanie surowym ma niski IG, a po ugotowaniu wysoki. Produkty o niskim indeksie glikemicznym, które są zalecane w diecie to te będące źródłem białka zwierzęcego np. jaja, mięso, ryby, sery, nabiał i owoce morza. Możemy tutaj także zaliczyć warzywa takie jak np. brukselka, bakłażan, cebula, fasolka szparagowa, cukinia, cykoria, kapusta zwykła i kapusta kiszona, ogórek, papryka, kalafior, por, rzodkiew, sałata, seler korzeniowy oraz seler naciowy, szpinak, szparagi, szczaw i warzywa strączkowe do których zaliczamy przede wszystkim soję, zielony groszek oraz białą i czarną fasolę. Jeśli chodzi o owoce, w grupie produktów o niskim IG znajdziemy między innymi: agrest, awokado, czarną i czerwoną porzeczkę, oliwki, czereśnie, borówki, maliny, jeżyny, wiśnie, truskawki, gruszki, mandarynki, morele, brzoskwinie, grejpfrut, świeże figi, nektarynki, jabłka, pomarańcze, ananas oraz śliwki. Decydując się na owoce suszone, powinniśmy wybrać jabłka, morele i śliwki. Niski indeks glikemiczny, charakterystyczny jest także dla różnego rodzaju grzybów i produktów zbożowych takich jak: kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, otręby, dziki i brązowy ryż, makaron chiński, chleb pełnoziarnisty oraz niegotowane płatki owsiane. Niski wskaźnik glikemiczny mają również tłuszcze roślinne i zwierzęce, np. margaryna, masło, oleje roślinne czy oliwa z oliwek. Decydując się na dietę IG, możemy sobie pozwolić na spożywanie wszelkich rodzajów orzechów, nasion i pestek, marmolad bez cukru, niskosłodzonych dżemów, niesłodzonych napojów oraz wszelkiego rodzaju przyprawy i zioła. Dieta o niskim współczynniku glikemicznym to znakomite rozwiązanie, zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowym i bezpiecznym odchudzaniu. Ten sposób odżywiania nie tylko pomoże trwale schudnąć i utrzymać wymarzoną wagę, ale także poprawi stan naszego zdrowie i ogólne samopoczucie.