Błonnik na odchudzanie

Błonnik na odchudzanie

Zdrowa dieta jest kluczem do utrzymania smukłej sylwetki i zgubienia nadprogramowych kilogramów. Czy wiemy, co dokładnie powinno się znaleźć w naszym jadłospisie, by był on pełnowartościowy i zbilansowany? Co powinniśmy jeść, aby nie tyć? W zdrowym odchudzaniu zdecydowanie warto pamiętać o roli jaką spełnia błonnik. Błonnik sprawia, że szybko czujemy się najedzeni, przyspiesza przemianę materii, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Zalety ze spożywania błonnika

Błonnik ma wiele cennych właściwości. Dzięki temu, że nasz organizm go nie wchłania, błonnik może pomóc w pozbyciu się szkodliwych substancji. Spożyty błonnik pokarmowy, dzięki dostarczanej do organizmu wodzie, zaczyna pęcznieć i powoduje uczucie sytości. W spożywaniu błonnika, trzeba jednak pamiętać o tym, że jego zbyt duże ilości, mogą doprowadzić do biegunki, wzdęć, bólów brzucha, a nawet do podrażnienia jelit. Norma w spożywaniu błonnika u dorosłych wynosi do 40g. We wszystkim należy zachować umiar i rozsądek. Spożywanie błonnika, niesie za sobą wiele pozytywnych aspektów.

Możemy do nich zaliczyć przede wszystkim:

  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • obniżenie poziomu glukozy we krwi,
  • zmniejszenie wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów,
  • wolniejszy rozkład węglowodanów,
  • powiększenie flory bakteryjnej jelit,
  • usuwanie toksyn z organizmu,
  • zapobieganie nowotworom przewodu pokarmowego,
  • usuwanie z organizmu metali ciężkich,
  • likwidowanie nadmiernych gazów i zaparć,
  • poprawę rytmu wypróżnień, dzięki zwiększeniu perystaltyki jelit.

Błonnik na odchudzanie

Błonnik jest bez wątpienia dobrym sposobem na odchudzanie. Obecność błonnika w menu jest wymagana również w stosowanych, zdrowych dietach. Należy jednak pamiętać o tym, by wszelkie zmiany wprowadzać w sposób stopniowy. Jeśli gwałtownie i całkowicie zmienimy sposób naszego odżywiania, możemy przyczynić się do zwiększenia wystąpienia ryzyka problemów żołądkowo-jelitowych, czyli takich jak wzdęcia i gazy jelitowe. Dostarczanie dużej ilości błonnika jest zalecane w diecie w przypadku takich chorób jak: cukrzyca, otyłość, miażdżyca, czy kamica żółciowa.

Aby schudnąć, warto poznać źródła błonnika, które będziemy mogli wprowadzić do jadłospisu. W pierwszej kolejności należy zamienić jasne pieczywo na chleb pełnoziarnisty lub żytni. Znajdziemy w nich dużo większe ilości błonnika niż w tradycyjnym białym chlebie. To pierwszy krok, który zdecydowanie wiele zmieni w naszym odżywianiu. W kolejnym etapie, warto zamienić zwykłe płatki na takie, które zawierają błonnik. Znajdziemy go między innymi w płatkach owsianych, musli lub otrębach. Te produkty, możemy dodawać do sałatek czy zdrowych przekąsek. Oczywiście nasza dieta nie obędzie się bez warzyw i owoców. Znajdziemy w nich duże ilości błonnika.

Do menu korzystnie wprowadzić orzechy. Bez względu na rodzaj, wszystkie orzechy są bogate w błonnik. Orzechy zawierają sporo kalorii, dlatego trzeba je spożywać z umiarem. Oprócz błonnika, dostarczą naszemu organizmowi białko i zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nie zapominajmy o istnieniu przeciwwskazań do stosowania diety bogatej w błonnik. Są nimi stany zapalne żołądka, trzustki, niedobór białka i składników mineralnych, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby zakaźne oraz zapalenie dróg żółciowych i jelit.

Post w kategorii: Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *