Cała prawda o sztucznych słodzikach

Cała prawda o sztucznych słodzikach

Czy zauważyliście na sklepowych półkach produkty spożywcze, które zawierają bezkaloryczne lub niskokaloryczne substancje słodzące? Na przestrzeni ostatnich lat, możemy zaobserwować znaczny wzrost ich popularności, dostępności na rynku oraz ich powszechności stosowania. Bezkaloryczne lub niskokaloryczne substancje słodzące, mają być alternatywą dla tradycyjnego białego cukru stołowego. Cechują się słodkim smakiem, jednak bez niepotrzebnego narażenia na pobór dodatkowej energii.

Wpływ białego cukru na zdrowie

Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak negatywne konsekwencje dla naszego organizmu niesie biały cukier. Spożywany w dużych ilościach, biały cukier może doprowadzić nie tylko do próchnicy, nadmiernego przybierania na wadze, czy też do zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego, ale także do osłabienia układu odpornościowego, zwiększenia rozrostu drożdżaków w jelitach, stymulowania głodu, zakwaszenia organizmu oraz do uzależnienia. Stajemy się ospali i przemęczeni w przypadku, gdy nie sięgamy po coś słodkiego, mamy zaburzoną koncentrację, a stan naszej skóry znacząco się pogarsza. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób poszukuje dla cukru zdrowych zamienników. Na rynku możemy znaleźć różnego rodzaju słodziki i substancje słodzące. Niektórzy decydują się na wprowadzenie do swojego jadłospisu miodu lub brązowego cukru. Inni z kolei, kupują opakowania syntetycznych słodzików w formie malutkich tabletek.

Wpływ sztucznych słodzików na zdrowie

W bardzo wielu produktach o obniżonej kaloryczności, możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi przetwory owocowe, napoje, gumy do żucia, niskokaloryczną żywność, a także produkty spożywcze dla diabetyków. Oprócz występowania sztucznych słodzików w rozmaitych produktach, możemy również kupić słodziki stołowe. Mogą mieć one postać płynną, sypką lub drażetek. Pomimo tego, że podobnie smakują, możemy wyróżnić słodziki półsyntetyczne lub całkowicie syntetyczne.

Do słodzików półsyntetycznych należą między innymi ksylitol, mannitol i sorbitol. Do słodzików całkowicie syntetycznych zaliczamy natomiast aspartam i acesulfam K. Należy tutaj zaznaczyć, że aspartamu nie można podgrzewać powyżej 100°C . Powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Aspartamu nie mogą stosować kobiety ciężarne i osoby chore na fenyloketonurię. Produkty, które zawierają w sobie aspartam, mają na opakowaniach ostrzeżenie. Wszystkie substancje słodzące, przed dopuszczeniem na rynek są dokładnie przebadane. Nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Im więcej badań robi się na temat słodzików, tym więcej pojawia się wątpliwości. Nikt nie jest w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików, dlatego warto być rozważnym i zachować umiar.

Jak słodziki wpływają na nasze zdrowie?

Zwolennicy słodzików, uważają je za znakomitą, niskokaloryczną alternatywę dla cukru, która jest bardzo przydatna podczas odchudzania. Z drugiej zaś strony, sztuczne substancje słodzące są przez innych wiązane z różnymi dolegliwościami i chorobami. Możemy się również dowiedzieć o tym, że są one toksyczne dla naszego organizmu, zwiększają łaknienie cukru i prowadzą do przejadania się. Opinie na temat sztucznych słodzików są naprawdę rozbieżne, a badania na ich temat cały czas przeprowadzane.

Post w kategorii: Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *