Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki.

Czym zastąpić cukier Zdrowe zamienniki

Chyba nikogo nie musimy przekonywać do tego, że cukier ma bardzo szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Wiedząc o skutkach spożywania nadmiernej ilości cukru, mamy świadomość, iż z jego ilością w diecie nie należy przesadzać. Nadmiar cukru w diecie, uważany jest za czynnik wywołujący wiele chorób, między innymi: nadciśnienia, próchnicy, chorób układu krążenia itp. Cukier jest główną przyczyną problemów z nadwagą i z otyłością.

Czy chcąc być zdrowym, musimy całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku? Duża grupa osób w sposób definitywny eliminuje go ze swojej diety i woli go unikać. Inni natomiast preferują drogę ograniczania. Na całe szczęście, w sklepach można dostać naprawdę wiele zamienników cukru, które z powodzeniem są w stanie go zastąpić. Jeśli nie możemy obyć się bez cukru na diecie, dzięki zamiennikom, nie odczujemy jego braku w codziennym życiu. Takie zamienniki możemy włączyć do naszego jadłospisu nie obawiając się o zdrowie i ciesząc się słodkim smakiem.

Czym zastąpić cukier?

  • Ksylitol – jest cukrem wytwarzanym z kory brzozy. Dlaczego warto go wybrać? Ponieważ zawiera o 40% kalorii mniej niż nasz tradycyjny cukier. Charakterystyczne dla ksylitolu jest to, że posiada on blisko 10-krotnie niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie musimy się obawiać gwałtownych wyrzutów insuliny do krwiobiegu. Ksylitol jest znakomitym rozwiązaniem dla cukrzyków. Jego spożywanie, przyczynia się do wielu korzyści dla naszego zdrowia. Chodzi tutaj między innymi o poprawę odporności organizmu, pozytywne wpływanie na mikroflorę bakteryjną, przeciwdziałanie zakwaszaniu organizmu, wspomaganie przyswajania wapnia i magnezu, a także o hamowanie łaknienia na słodycze. Ksylitol świetnie nadaje się do słodzenia kawy i herbaty. Można go także wykorzystać w rozmaitych wypiekach i owocowych przetworach, w gotowaniu, pieczeniu oraz w mrożeniu.
  • Stewia – dzięki zawartym w liściach i łodygach – glikozydom stewiolowym, możemy liczyć na jej słodki smak. Stewia jest znacznie słodsza od cukru, dlatego do słodzenia deserów czy napojów, wystarcza jej naprawdę niewielka ilość. Na co warto zwrócić uwagę? Na pewno na gorzkawy posmak stewii, który nie koniecznie będzie każdemu odpowiadać. Najmniej przetworzone i niepozbawione substancji odżywczych są brązowe lub zielone ekstrakty i proszki ze stewii.
  • Syrop klonowy – jest pozyskiwany z soku z pni klonów poprzez odparowywanie wody. Ważną cechą syropu klonowego jest to, że nie zawiera on w sobie konserwantów i można go spokojnie przechowywać do 18 miesięcy. Syrop klonowy posiada główny składnik jakim jest cukier, a także magnez, wapń, potas, fosfor, mangan oraz witaminy z grupy B. Jest znacznie zdrowszy niż tradycyjny cukier i dostarcza mniej kalorii. Syrop klonowy w porównaniu do ksylitolu i stewii, powinien być stosowany okazjonalnie, ponieważ zawiera duże ilości sacharozy. Na pewno nie nadaje się dla osób będących na diecie bezcukrowej oraz nie jest wskazany dla diabetyków.

Absolutnie odrzućmy sztuczne słodziki, które stanowią przyczynę zakłócania pracy hormonów regulujących apetyt. Najlepszymi zamiennikami są ksylitol, stewia, a także syrop klonowy. Oprócz nich, świetnymi zamiennikami będą także: syrop daktylowy, melasa, cukier kokosowy, syrop z brązowego ryżu oraz owoce. Do słodzenia śmiało możemy wykorzystać banany, suszone owoce, ananasa oraz soki owocowe. Pamiętajmy jednak o tym, że słodki smak, słodkiemu smakowi jest nierówny. Różne rodzaje zamienników mogą być nawet kilkaset razy słodsze od naszego tradycyjnego cukru.

Post w kategorii: Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *