Dieta a menopauza – jak nie przytyć

Dieta a menopauza

Menopauza jest naturalnym procesem w kobiecym organizmie i stanowi moment ostatniej miesiączki w jej życiu. Na ogół jest ona związana z szeregiem różnorodnych i nieprzyjemnych objawów takich jak np. uderzenie gorąca, czy też huśtawka nastrojów. Nierównowadze hormonalnej towarzyszy również przyrost masy ciała. Większość kobiet obawia się menopauzy, głównie ze względu na skłonność do tycia. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że zmiany hormonalne prowadzą przede wszystkim do zatrzymania wody w organizmie, spowolnienia przemiany materii i do zmniejszającej się liczby estrogenów, która skutkuje utratą masy mięśniowej, w miejsce której pojawia się tkanka tłuszczowa. Przez spadek poziomu leptyny, musimy zmierzyć się z większym niż zazwyczaj apetytem. Jeśli dodamy do tego brak aktywności fizycznej i niezbyt zdrowe odżywianie to niestety będziemy skazani na nadprogramowe kilogramy i niezadowolenie z własnego wyglądu.

Dieta podczas menopauzy

Menopauza jest związana ze spadkiem poziomu hormonów płciowych. Wiele kobiet w mniejszym lub większym stopniu, zmaga się z problemem tycia w okresie przekwitania. Istnieje jednak kilka sposobów, które pozwolą troszkę oszukać naturę i nie przybrać dodatkowych kilogramów. Najważniejszymi czynnikami są oczywiście odpowiednie dieta i aktywność fizyczna. Aby utrzymać swoją wagę, należy mniej jeść i więcej się ruszać. Nie chodzi tutaj o ekstremalne treningi, tylko np. o regularny spacer, który będzie się coraz bardziej wydłużać, czy też o basen. Jeśli podczas menopauzy, zmagamy się już z nadwagą, pozbycie się kilogramów może okazać się naprawdę trudnym wyzwaniem. Potrzebne jest tutaj wsparcie, motywacja i kontrola. Warto podjąć odpowiednie kroki i zacząć od wizyty u dietetyka, który pomoże nam dobrać indywidualną dietę , dostosowaną do potrzeb naszego organizmu. Nie bierzmy pod uwagę zbyt restrykcyjnych jadłospisów, które kończą się zazwyczaj niepowodzeniem i które mogą zrujnować nie tylko naszą psychikę, ale także zdrowie. Diety o bardzo niskiej kaloryczności przyczyniają się do nieustannych myśli o jedzeniu, zdenerwowania, rozdrażnienia, poczucia winy, a w końcu do napędzania apetytu. Odchudzanie podczas menopauzy powinno być świadome i powinno odbywać się powoli.

Jak powinna wyglądać dieta podczas menopauzy?

Zadbajmy o to, by nasza dieta była bogata w pełnoziarniste produkty węglowodanowe, chude mleko, produkty mleczne, ryby, warzywa, owoce oraz w nasiona roślin strączkowych. Niektóre produkty spożywcze są szczególnie korzystne dla kobiet po 50. roku życia. Należą do nich między innymi: banany, pomidory, awokado, morele, jagody, szpinak, jarmuż, rukola, tłuste ryby morskie, czyli makrela, śledź, tuńczyk, szprotka, a także soja, mleko, jogurty, kefiry oraz maślanka.

Dlaczego łatwiej przytyć w okresie menopauzy?

Jednym z czynników, który bez wątpienia ma znaczący wpływ na zwiększenie masy ciała kobiet w okresie menopauzy, są zmiany stężeń hormonów płciowych, które odgrywają istotną rolę we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu. Hormony płciowe wpływają nie tylko na procesy związane z syntezą i rozkładem tłuszczu, ale także regulują produkcję biologicznie czynnych substancji, które są wydzielane przez tkankę tłuszczową.

Nie zapominajmy o tym, że bardzo znaczącym aspektem okazuje się samo nastawienie do nadejścia klimakterium. Każdy dyskomfort i wszelkie objawy menopauzy można kontrolować.
Zadbaj o odpowiednią zbilansowaną dietę inwestując w catering dietetyczny 🙂

Post w kategorii: Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *