Dieta Samuraj zasady oraz przykładowy jadłospis

Dieta Samuraj – zasady oraz przykładowy jadłospis

Co można powiedzieć o diecie Samuraja? Na pewno to, że dieta ta jest programem żywieniowym, inspirowanym japońskim sposobem odżywiania. Dieta Samuraj to odmiana diety paleo, przeznaczona dla osób zdrowych, intensywnie trenujących określoną dyscyplinę sportową lub po prostu lubiących intensywny wysiłek fizyczny. Dieta Samuraja przeznaczona jest dla osób, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy oraz wymodelować swoją sylwetkę bez stosowania monotonnych i mocno ograniczających ilość kalorii programów żywieniowych. Decydując się na zastosowanie tej diety, powinniśmy mieć świadomość zasad obowiązujących podczas jej trwania oraz tego, że intensywne treningi staną się niezbędne dla uzyskania oczekiwanych efektów. Diera Samuraja trwa trzy miesiące. Ten wyjątkowy sposób odżywiania został zapoczątkowany przez trenera i specjalistę ds. odchudzania – Nate Miyaki.

Zasady diety Samuraj

Przy stosowaniu tej diety, nadrzędną zasadą są intensywne treningi, ponieważ w innym wypadku, nasze nadwyżki energii zostaną zgromadzone w postaci tkanki tłuszczowej.
Dieta Samuraja jest dietą wysokobiałkową, która została wzbogacona o bezglutenowe węglowodany, np. biały ryż, kaszę gryczaną, kukurydzę i komosę ryżową. Dieta ta bazuje na warzywach i owocach, pochodzących z ekologicznych upraw, a także na dobrej jakości mięsie i rybach, jajach, oliwie z oliwek, maśle, nasionach oraz na orzechach. Decydując się na dietę Samuraja, ze swojego jadłospisu będziemy musieli wykluczyć nie tylko spożywanie mleka i nabiału, ale także cukru, olejów roślinnych, gotowych dań, fast foodów, roślin strączkowych, pszenicy oraz zbóż zawierających w sobie gluten. Założeniem diety Samuraja jest po prostu zdrowe odżywianie. Skład i kaloryczność posiłków powinna być dostosowana do rozkładu naszego dnia, indywidualnych zapotrzebowań oraz do preferowanego wysiłku fizycznego. Zaleceniem twórców diety Samuraja jest wykonywanie treningów na czczo, spożywanie węglowodanów w postaci drugiego śniadania, a także ograniczenie jedzenie w pierwszej połowie dnia oraz zwiększenie kaloryczności posiłków w drugiej połowie doby.

Czy dieta Samuraja jest dla wszystkich?

Niestety nie. Dieta Samuraja została stworzona z myślą o osobach, które intensywnie i regularnie trenują. Mimo, iż poniekąd dieta stanowi odmianę diety paleo, nie jest przeznaczona dla każdej osoby. Diety różnią się od siebie, dlatego decydując się na określony wariant, powinniśmy się z nim szczegółowo zapoznać. Dieta Samuraja na pewno nie powinna być stosowana przez osoby, które borykają się z różnorodnymi alergiami, nadwrażliwościami na pokarmy oraz chorobami autoimmunologicznymi.

Jakie są zalety diety Samuraj?

Jedną z większych zalet diety Samuraja jest oczywiście dostępność zalecanych w niej produktów, które dostarczają organizmowi bardzo dużą ilość rozmaitych witamin i minerałów. Najważniejszym procesem diety, jest obserwacja swojego organizmu. Dlaczego? W ten sposób zdobędziemy wiedzę na temat tego, które produkty nam służą i pomagają w osiągnięciu zamierzonych efektów, a które to utrudniają. To co może być bardzo istotnym aspektem dla sportowców, to stosowanie suplementów. Twórca diety Samuraja nie neguje ich stosowania, ale podkreśla jak ważne jest to, by były one przebadane i bezpieczne. Wtedy, suplementy pomogą nam w osiągnięciu wymarzonej muskulatury. Przykładowy jadłospis diety Samuraja
Dieta Samuraja to stosowanie wyłącznie dobrej jakości, zdrowych, świeżych i naturalnych produktów. Ich zadaniem jest pomoc w budowie wytrzymałości organizmu oraz pomoc w budowie masy mięśniowej. Zaleceniem jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Pamiętajmy, że skład i kaloryczność dań uzależniona jest od naszych indywidualnych zapotrzebowań.

Przykładowy jadłospis diety samuraj

PONIEDZIAŁEK

  • I śniadanie
    Omlet jajeczny z papryką i oliwkami podany z kawałkami świeżych warzyw i chipsami z salami
  • II śniadanie
    Sałatka z kurczakiem curry, kawałkami pieczonych warzyw oraz musztardowym dressingiem
  • Obiad
    Schab pieczony z boczkiem w sosie własnym podany z brązowym ryżem, cukinią i szparagami
  • Kolacja
    Drobiowe cevapcici z sosem pomidorowym w towarzystwie kaszy gryczanej i grillowanego bakłażana

WTOREK

  • I śniadanie
    Wiosenna sałatka z grillowaną karkówką, słonecznikiem oraz musztardowym sosem winegret
  • II śniadanie
    Tatar z wędzonego łososia i awokado podany z warzywami
  • Obiad
    Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie koperkowym z komosą ryżową i duszoną młodą kapustą z koperkiem
  • Kolacja
    Zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym, ziemniaczkami oraz łopatką wieprzową

ŚRODA

  • I śniadanie
    Pieczone precelki kokosowe podane z musem śliwkowym
  • II śniadanie
    Szaszłyki z indyka z pieczarkami
  • Obiad
    Klasyczny Boeuf Strogonof z kaszą gryczaną i surówką z czarnej rzepy
  • Kolacja
    Makaron ryżowy w sosie kremowym podany z szynką wieprzową i bakłażanem

CZWARTEK

  • I śniadanie
    Zielona sałatka z tuńczykiem i avocado
  • II śniadanie
    Papryka faszerowana mięsem mielonym z warzywami
  • Obiad
    Shaami kabab smażony podany z kaszą jaglaną i surówką wiosenną
  • Kolacja
    Duszone żeberka w musztardzie podane z mixem ryżu, szpinakiem i cebulką

PIĄTEK

  • I śniadanie
    Sałatka z szarpaną wołowiną i selerem naciowym
  • II śniadanie
    Kotlet de volaille z surówką z pora
  • Obiad
    Pieczony pstrąg tęczowy pod jarmużową chmurką podany z komosą ryżową i brokułem
  • Kolacja
    Zupa hamburgerowa z ziemniakami

SOBOTA

  • I śniadanie
    Jajka faszerowane pastą pieczarkową podane z kolorową papryką
  • II śniadanie
    Kurczak stir-fry z selerem naciowym i papryką
  • Obiad
    Pulpety cielęce w sosie grzybowym podane z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty
  • Kolacja
    Sałatka z chrupiącą kiełbasą chorizo, kurczakiem i granatem

NIEDZIELA

  • I śniadanie
    Roladki z boczku i kurczaka podane z bułeczkami kokosowymi oraz małosolnym ogórkiem z cebulka
  • II śniadanie
    Śródziemnomorska sałatka z wędzonym łososiem
  • Obiad
    Sojowy indyk z tajską bazylią, makaronem ryżowym i warzywami chińskimi
  • Kolacja
    Wieprzowy gulasz węgierski z mixem ryżu, kiełbasą i suszoną śliwką

Post w kategorii: Catering dietetyczny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *