Co to jest dieta ketogeniczna?
Dieta człowieka pierwotnego. Ma ona na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, czyli stan metaboliczny w którym organizm wykorzystuje tłuszcz jako główne źródło energii (normalnie energia dostarczana jest z węglowodanów).
Dieta ta zakłada, że tłuszcz stanowi 60-80% (w czasie adaptacji może sięgać nawet 90%) dziennego zapotrzebowania na kalorie, białko 20-30% i węglowodany do 10% (nie mogą przekroczyć 50 g na dobę).
Dieta ketogeniczna (zwana też ketogenną) to dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów.
To idealne rozwiązanie dla osób, które pragną czuć się lekko i jednocześnie zadbać o dobre samopoczucie. Mówiąc najkrócej, dieta ta polega na prostym wycięciu z menu węglowodanów i zastąpienia ich tłuszczami. „Jedz tłuszcz, aby spalać tłuszcz…”
Dieta ketogeniczna opiera się na: – tłustych mięsach – tłustych rybach – jajkach – tłustych żółtych serach, serach pleśniowych, topionych, mascarpone itp. – tłuszcze: smalec, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek, tłusta śmietana, awokado, oliwki, orzechy i pestki – warzywa z wyjątkiem tych bogatych w skrobię i strączków Jest to dieta bardzo restrykcyjna i w pierwszym etapie jej stosowania można odczuwać głód, osłabienie organizmu, problemy żołądkowo-jelitowe oraz rozdrażnienie. Objawy te ustępują gdy organizm przystosuję się do zaistniałych zmian. Proces adaptacji jest indywidualny i może trwać od 4 do 8 tygodni.