Dieta Low Carb jest sposobem odżywiania, który opiera się na ograniczeniu spożycia produktów dostarczających węglowodanów poniżej wartości rekomendowanych przez oficjalne instytucje i normy żywienia populacji.
Obecnie te normy wynoszą 45-65 procent energii w codziennej diecie.
Zwiększa się za to udział zdrowych tłuszczów w posiłkach. Dieta Low Carb to dieta pięcioposiłkowa. W pierwszym posiłku uzupełniamy dietę węglowodanami. Pozostałe cztery to posiłki białkowo-tłuszczowe. Tę dietę mogą stosować prawie wszyscy – zarówno osoby trenujące, jak i osoby mniej aktywne. Według niektórych koncepcji dietetycznych powodem tycia jest głównie nadmiar węglowodanów. Rezygnacja z nich to najprostsza droga do osiągnięcia szczupłej sylwetki.
Dieta Low Carb nie wprowadza ścisłych zaleceń, co do sposobu przyrządzania posiłków czy ilości spożywanych kalorii. Zalecane jest jednak spożywanie żywności nieprzetworzonej, jedzenie zielonych warzyw liściastych, orzechów, migdałów, pestek, jaj, ryb, nieprzetworzonego mięsa, tłustego naturalnego nabiału oraz tłuszczów z awokado, kokosa i oliwek. Celem diety Low Carb jest zaprogramowanie organizmu tak, aby czerpał zapasy z tłuszczu, który chcemy spalić.
Dietę niskoweglowodanową powinno stosować się przez kilka miesięcy, aby przyzwyczaić oraz nauczyć organizm do czerpania energii z kwasów tłuszczowych. Dzięki tej diecie pozbędziesz się zbędnych kilogramów, poprawi się wygląd Twojej skóry, wpłynie ona pozytywnie na układ krążenia oraz układ nerwowy oraz polepszy Twoje samopoczucie.