Dla kogo dieta sportowa?
Dieta przeznaczona jest dla osób kochających aktywność fizyczną i uprawiających sport amatorsko lub zawodowo.
Zapotrzebowanie energetyczne osób zależy przede wszystkim od rodzaju, intensywności i czasu trwania wysiłku fizycznego. Jadłospis dla sportowców zawiera duże ilości węglowodanów i białka.
Najlepszym paliwem energetycznym są produkty węglowodanowe, które stanowią optymalne źródło energii dla naszego organizmu, zwłaszcza tkanek i mięśni, ponieważ dostarczają najwięcej glukozy.
Dieta w sporcie ma kluczowe znaczenie, dlatego skonstruowana jest tak, aby dostarczała mnóstwa pełnowartościowych składników odżywczych.
W naszych posiłkach znajdują się m.in. białka dobrze przyswajalne, takie jak wieprzowina, drób czy różnego rodzaju jogurty, a także tłuszcze zawarte w orzechach, olejach oraz migdałach, które świetnie wspomagają produkcję hormonów.
Bardzo istotne w tego rodzaju diecie są również węglowodany (np. ryż, makaron, pieczywo).
Węglowodany są spalane podczas treningu, a po jego zakończeniu są zużywane do regeneracji włókien mięśniowych.
Jadłospis bogaty jest także w warzywa i owoce, które dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.
Charakterystyczne dla diety sportowców jest również to, że przygotowane przez nas posiłki są łatwostrawne, dzięki czemu nie będą długo zalegać w żołądku.