Dieta bez glutenu i laktozy łączy założenia diety bezglutenowej i bezlaktozowej, ograniczając produkty zawierające te alergeny w swoim składzie. W naszym menu wykorzystujemy ich zamienniki, czyli między innymi: kukurydzę, ryż, grykę, roślinne substytuty nabiału, czyli mleko roślinne, tofu itp. oraz nabiał bezlaktozowy.
Dieta bez glutenu i laktozy jest dobrana w indywidualny sposób, dzięki czemu pozwoli z łatwością wyeliminować gluten oraz laktozę z menu, a przy tym jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń.
Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa polega na zdrowym odżywianiu, całkowicie wyklucza gluten oraz laktozę, bazuje na warzywach, jest uzupełniana o owoce, bezglutenowe kasze, świeże mięso i ryby.
Dieta bez glutenu i laktozy jest zalecana osobom, które przez zmaganie się z alergią lub nietolerancją pokarmową chcą wykluczyć ze swojego jadłospisu gluten oraz laktozę. Posiłki nie zawierają pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia, owsa, mleka krowiego, koziego oraz owczego, a także gotowych produktów zawierających cukier mleczny.