Kilka powodów dla których warto unikać fast foodów

Kilka powodów dla których warto unikać fast foodów

Ile razy zastanawiając się nad tym co zjemy na mieście, w domu, na wyjeździe czy w przerwie podczas pracy, wybór zawsze padał na fast food? Dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Szybkim i wygodnym wyborem jest dla nas przeważnie paczka chipsów, słodkie batony, frytki, hamburger czy też pizza. Czy te wybory są dla nas właściwe i zdrowe?
Tania i łatwa w produkcji żywność jest określana zwrotem junk food. Co się za tym kryje?

Oczywiście bardzo dużo tłuszczu, soli, cukrów, różnorodnych barwników i sztucznych dodatków. Jeśli jesteśmy osobami, którym zależy na zachowaniu dobrej kondycji, zdrowia i prawidłowych nawyków żywieniowych, szerokim łukiem powinniśmy omijać wszelkiego rodzaju śmieciowe jedzenie. To, co spożywamy w naszej codziennej diecie, w znaczący sposób wpływa na stan naszego zdrowia, wygląd skóry, samopoczucie oraz na wagę naszego ciała.

Dlaczego tak często decydujemy się na jedzenie typu fast food?

Fast foody dla wielu z nas wydają się być znakomitym rozwiązaniem, gdy nieustannie się śpieszymy i najzwyczajniej w świecie, brakuje nam czasu na przygotowanie zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Fast foody są w dzisiejszych czasach bardzo popularne. Uwielbiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci, zaskakują swoim smakiem i pożywnością. Dostępne o każdej porze dnia i nocy, zachęcają swoim wyglądem i tanią ceną. Czy jednak zastanawialiśmy się nad tym, co tak naprawdę trafia do naszego żołądka? Ze względu na to, że producenci tego typu żywności są nastawieni przede wszystkim na zysk, to właśnie my powinniśmy zadbać o to co ląduje na naszym talerzu. Zwracając uwagę na ilość spożywanych kalorii, jakość żywności, cennych składników dostarczanych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, na pewno nie zdecydowalibyśmy się wybrać kolejnego fast fooda.

Dlaczego powinniśmy unikać fast foodów?

Fast food należy do żywności, która jest sporządzana na szybko, przez co w bardzo wielu przypadkach oznacza wysoki stopień jej przetworzenia. Czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak posiłki fastfoodowe wpływają na nasze zdrowie? Fast food cechuje wysoka kaloryczność i niska zawartość składników odżywczych. Nie jest żadną tajemnicą to, że jedzenie typu fast food okazuje się być głównym czynnikiem powodującym otyłość wśród populacji. Zarówno nadwaga jak i otyłość mogą w konsekwencji prowadzić do rozmaitych chorób, które stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia jak i życia.

W jedzeniu typu fast food, znajdziemy przede wszystkim wysoką zawartość węglowodanów. Co się dzieje gdy spożywamy ich stanowczo za dużo? W procesie trawienia, węglowodany są rozkładane na glukozę, która w następnej kolejności przenika do naszego układu krążenia. Kolejnym etapem jest jej transport za pomocą insuliny do wnętrza komórek w organizmie. Jeśli więc będziemy spożywać zbyt dużą ilość węglowodanów, możemy doprowadzić do wywołania zaburzenia w produkcji insuliny. Będzie ona wytwarzana w niewystarczających ilościach, czego konsekwencją okaże się wzrost poziomu glukozy we krwi. Podwyższony poziom cukru we krwi może zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i przyczynić się do takich schorzeń jak cukrzyca typu 2 lub insulinoodporność. Kolejnym aspektem, o którym powinniśmy wiedzieć podczas spożywania żywności typu fast food, jest to, że stanowi ona źródło kwasów tłuszczowych typu trans. Tłuszcze trans są składnikami pokarmowymi, które nie mają dobrej sławy. Przez lekarzy i dietetyków, uznawane są za składniki szkodliwe dla zdrowia. Dlaczego? Ponieważ przyczyniają się do podwyższenia „złego” cholesterolu we krwi – LDL i do obniżenia „dobrego” poziomu cholesterolu we krwi – HDL. Tłuszcze trans mają zdolność do zlepiania tętnic, czego konsekwencją jest powstawanie trwałych zatorów powodujących rozwój miażdżycy, występowania zawałów serca lub wylewów. Spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, zwiększając ryzyko występowania różnorodnych chorób.

Kolejnym z głównych składników jedzenia typu fast food jest sól. Spożywanie jej w dużych ilościach nie niesie za sobą nic dobrego. Przyczynia się do występowania licznych chorób, do zatrzymywania wody w organizmie, powstawania wzdęć i obrzęków. Największym zagrożeniem jej nadmiernego spożywania jest występowanie chorób serca i nadciśnienia tętniczego.
Żywność typu fast food, niewątpliwie może okazać się zgubna dla naszego organizmu. Decydując się na jej spożywanie, decydujemy się na otyłość, cukrzycę, choroby serca, nowotwory, a także na depresję. Spożywanie fast foodów nie jest dla nikogo obowiązkiem. Mimo to bardzo często je wybieramy na przekąskę lub główny posiłek w danym dniu. Dlaczego to robimy, skoro fast foody są niebezpieczne dla naszego zdrowia? Żywność tego typu potrafi bardzo silnie uzależniać.

Wybierając je jako opcję dania, które spożyjemy w pracy, po szkole, na wyjeździe itp., na pewno nie zakończy się jednorazową uciechą. Musimy uświadomić sobie to, że fast food nie jest związany tylko i wyłącznie z szybkim i wysoko przetworzonym jedzeniem, ale także z tym, że w dosadny sposób może przyczynić się do zatruwania naszego organizmu.

Post w kategorii: Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *