Owoce które warto jeść podczas diety

owoce które warto jeść podczas diety

Owoce są niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Są zdrowe, smaczne i dostarczają bogactwa witamin oraz składników mineralnych. Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że wszystko ma swój umiar i nie możemy ich spożywać w nadmiarze. Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Ich słodki smak bez problemu pomaga zastępować słodycze, które zalegają na sklepowych półkach. Niestety, niektóre owoce zawierają w sobie spore ilości cukru i są bardzo kaloryczne. Podczas diety odchudzającej, warto wiedzieć które owoce można spożywać, a których lepiej unikać. Niektóre owoce mają właściwości odchudzające. Nie tylko pobudzają organizm do spalania tłuszczu, ale także wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i usprawniają trawienie.

Owoce które warto jeść podczas diety

Owoce mogą stanowić skuteczny sposób na odchudzanie. Jeśli zwiększymy ich podaż w codziennej diecie, doprowadzimy do znaczącego ograniczenia kalorii. Owoce stanowią cenne źródło witamin i mikroelementów, co pozwala uniknąć ewentualnych niedoborów podczas stosowania diet odchudzających. Owoce są również źródłem błonnika pokarmowego, który w naturalny sposób ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Bardzo dużo owoców jest niskokalorycznych. W walce ze zbędnymi kilogramami mogą nam pomóc:

  • cytryna – dodając ją do wody, pozbędziemy się nagłego uczucia głodu. Cytryna powoduje również neutralizację soku żołądkowego.
  • grejpfrut – to cenne źródło błonnika, witamin i niezastąpiony składnik każdej diety. Zadaniem tego owocu jest pobudzanie do spalania tkanki tłuszczowej i odtruwanie organizmu. Grejpfrut korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi.
  • jabłka, gruszki – są niskokalorycznymi owocami, zawierającymi w sobie dużo wody i błonnika. Zjadanie tych owoców zabiera nam trochę czasu, więc dość szybko pojawia się uczucie sytości.
  • ananas – oprócz błonnika, zawiera w sobie enzym, który rozkłada białko. Dzięki temu wspomaga trawienie i usprawnia pracę jelit. Jeśli będziemy regularnie spożywać ten owoc, korzystnie wpłyniemy na poziom naszej tkanki tłuszczowej.
  • papaja – jest owocem, który zawiera papainę, czyli enzym rozkładający białka. Papaja przyczynia się do oczyszczania organizmu, a także zapobiega wzdęciom i zaparciom.
  • borówki, jagody – okazują się być cennym źródłem związków antyoksydacyjnych, które są potrzebne w każdej diecie. Borówki i jagody zawierają błonnik, mają wyjątkowo słodki smak i dają poczucie sytości. Znakomicie pasują jako zamiennik słodyczy.
  • opuncja figowa – posiada właściwości hamowania głodu i wspomagania odchudzania poprzez zmniejszenie wchłaniania tłuszczów. Możemy spożywać ją w postaci surowej, w przetworach, sokach lub wyciągach.
  • kiwi – działa moczopędnie, przyspiesza trawienie, a także pomaga przyspieszyć spalanie tłuszczu. Kiwi jest owocem, który oczyszcza organizm. Zawiera dużo witaminy C i błonnika. Oprócz tego, że jest smaczne i niskokaloryczne, kiwi w znakomity sposób uzupełni każdą dietę odchudzającą.

Warto wiedzieć, że dojrzałe owoce zyskują na kaloryczności. Sytuacja wygląda podobnie w przypadku owoców suszonych oraz przetworów owocowych. Jeśli jesteśmy na diecie, po owoce sięgajmy rano oraz przed południem, ponieważ będziemy mieli wtedy czas, aby spalić dostarczone wraz z nimi do organizmu kalorie. Zrezygnujmy z jedzenie owoców po południu i wieczorem. Zastąpmy je wtedy świeżymi warzywami, które rewelacyjnie sprawdzą się w roli zdrowej przekąski.

Czy owoce są zdrowe?

Każdego dnia powinniśmy zjadać 5 porcji owoców i warzyw. Musimy jednak wiedzieć, że to warzywa możemy jeść w niemal nieograniczonych kaloriach. W przypadku owoców należy zachować umiar, ponieważ oprócz błonnika, witamin i minerałów, zawierają także sporo cukru, co nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie – zwłaszcza w trakcie odchudzania, czy po zakończeniu stosowania diety. Mimo wszystko, owoce są zdrowe i warto je spożywać, ale w umiarkowanych ilościach. Cukier owocowy, czyli fruktoza jest równie tuczący, co cukier rafinowany. Jeśli będziemy spożywać go w nadmiarze, z pewnością nie wpłyniemy w pozytywny sposób na wygląd naszej sylwetki i zdrowie. Będąc na diecie, powinniśmy wybierać przede wszystkim owoce, które są niskokaloryczne. Będą cennym urozmaiceniem naszego zdrowego jadłospisu i nie zablokują efektów jej stosowania. Owoce stanowią źródło wielu witamin, minerałów i błonnika. Pomagają również uzupełnić poziom płynów w organizmie, a także wspomagają pracę jelit. Musimy mieć jednak świadomość tego, że odchudzanie wymaga przestrzegania wielu zasad. Jedną z nich bywa rezygnacja z częstego sięgania po słodkie owoce w niemal każdej postaci. Duże zagrożenie stanowią dla nas nie tylko świeże owoce, ale także owoce suszone, soki czy tez koktajle owocowe.

Jakich owoców nie powinniśmy jeść na diecie?

Jakich owoców nie powinniśmy jeść na diecie

Diety odchudzające wymagają od nas ograniczenia spożywania tzw. pustych kalorii, jednak nie eliminują całkowicie owoców. Gdy jesteśmy na diecie odchudzającej, powinniśmy zrezygnować z częstego sięgania po kaloryczne owoce o wysokim indeksie glikemicznym. Wyjątkiem będą tutaj osoby, które intensywnie trenują. W ich przypadku, szybki zastrzyk energii po zrealizowanych ćwiczeniach okazuje się być niezbędny w celu wsparcia regeneracji posiłkowej. Wskazane będzie więc wypicie koktajlu owocowego z dodatkiem białka lub zjedzenia banana. Kaloryczność owoców przeważnie nie jest wysoka. Niestety zdarzają się takie owoce, które potrafią dostarczyć sporo kalorii, a tych jak wiadomo należy unikać podczas odchudzania. Do tuczących owoców z pewnością zaliczymy: banany, awokado, winogrona, arbuzy i melony. Zawierają one dużo cukrów prostych, co przyczynia się do gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Ten proces nie trwa długo, ponieważ już po krótkiej chwili, będziemy odczuwać wzmożone uczucie głodu i wzrost apetytu na kolejną porcję.

Czy dieta owocowa i warzywa jest dobra na odchudzanie?

Zarówno owoce jak i warzywa mogą stanowić skuteczny sposób na odchudzanie. Jeśli zwiększymy ich podaż w codziennej diecie, to w konsekwencji ograniczymy ilość spożywanych kalorii. Owoce i warzywa są cennym źródłem witamin oraz mikroelementów, co pozwala uniknąć ewentualnych niedoborów podczas stosowania odchudzających i rygorystycznych diet. Spożywanie owoców i warzyw na diecie z całą pewnością wyjdzie nam na dobre. Owoce i warzywa pobudzają organizm do szybszego spalania nagromadzonej tkanki tłuszczowej, przyspieszają przemianę materii, hamują uczucie głodu, a także dzięki zawartości błonnika pobudzają perystaltykę jelit. Dodatkowo, owoce i warzywa działają w sposób odtruwający na organizm, dzięki zawartości witamin antyoksydacyjnych i związków aktywnie czynnych usuwają również toksyny z organizmu.

W diecie odchudzającej, najlepsze są owoce o niskim indeksie glikemicznym. Po zjedzeniu takich owoców, poziom glukozy we krwi spada powoli i nie prowadzi do nagłego uczucia głodu. Mała ilość kalorii to podstawowa korzyść, a także zachęta do spożywania wybranych owoców podczas diety odchudzającej.

Skorzystaj z naszego cateringu dietetycznego. Stosujemy dużo zróżnicowanych warzyw oraz owoców w dostarczanych posiłkach. 🙂

Post w kategorii: Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *