POLITYKA PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES

Niniejszy dokument określa zasady przetwarzania danych osobowych i wykorzystywania plików cookies przez Administratora danych osobowych, czyli: LIGHT CATERING ŁUKASZ KOWALCZYK, ul. Polna 63B, 05-311 Dębe Wielkie, tel. +48 730 004 664, e-mail: biuro@lightcatering.pl, wpisana do Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej prowadzonej przez ministra właściwego do spraw gospodarki, posługująca się numerem NIP8222188250.

Dbamy o przekazane nam dane osobowe i zapewniamy, że są one u nas odpowiednio zabezpieczone. Więcej informacji dotyczących zabezpieczeń znajdą Państwo w niniejszej Polityce Prywatności w sekcji Zabezpieczenia.

Chcemy wskazać, że w każdym przypadku przysługuje Państwu prawo:

  1. do dostępu do treści swoich danych,
  2. do przenoszenia danych,
  3. do poprawiania danych,
  4. do sprostowania danych,
  5. do żądania usunięcia danych, jeśli brak jest podstaw do ich przetwarzania,
  6. do żądania ograniczenia przetwarzania, jeśli nastąpiło ono w sposób nieprawidłowy lub bez podstawy prawnej,
  7. do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora,
  8. do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (na zasadach określonych w ustawie o ochronie danych osobowych), jeśli uznają Państwo, że przetwarzanie danych jest niezgodne z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie ochrony danych,
  9. do bycia zapomnianym, jeśli dalsze przetwarzanie nie będzie przewidziane przez aktualnie obowiązujące przepisy prawa.

Informujemy, że uprawnienia te nie są bezwzględne i nie przysługują w odniesieniu do wszystkich czynności przetwarzania danych osobowych (poza prawem do wniesienia skargi do organu nadzorczego- mogą Państwo skorzystać z tego prawa w każdym czasie, jeśli uznają Państwo, że przetwarzamy dane z naruszeniem prawa).

Z tego względu poniżej opisaliśmy zasady, zakres i Państwa prawa w odniesieniu do każdego celu ich zbierania.

Zamówienia dokonane poprzez Sklep internetowy

Dokonując zamówienia należy podać dane niezbędne do realizacji zamówienia. Tymi danymi są: imię i nazwisko, adres wysyłki, adres e-mail, numer telefonu. W przypadku dokonywania zamówienia w ramach prowadzonej działalności gospodarczej przetwarzamy także dane: nazwa firmy, siedziba firmy, numer NIP. W każdym przypadku podanie wskazanych danych jest dobrowolne, ale niezbędne do złożenia zamówienia.

Z uwagi na przedmiot świadczonej usługi możemy przetwarzać Państwa dane osobowe dotyczące stanu zdrowia, reakcji alergicznych czy preferencji żywieniowych.

Przekazane dane będziemy przetwarzać w podstawowym celu- realizacji zamówienia, a także w celu wystawienia faktury, w celach statystycznych i archiwalnych.

Będziemy przetwarzać dane otrzymane podczas dokonanego zamówienia do czasu przedawnienia ewentualnych roszczeń z tytułu zawartej umowy. Dane potrzebne do wystawienia faktury będziemy przechowywać przez okres 5 lat od końca roku podatkowego, w którym powstał obowiązek podatkowy. Ponadto, po upływie tego terminu, dane nadal mogą być przetwarzane w celach statystycznych lub archiwalnych.

W stosunku do tych danych przysługuje Państwu prawo do sprostowania danych jednak tylko do czasu potwierdzenia realizacji zamówienia.

Po upływie terminu przedawnienia roszczeń z tytułu zawartej umowy mogą Państwo sprzeciwić się przetwarzaniu danych w celach statystycznych, jak również domagać się usunięcia danych z bazy.

Konto Klienta w Sklepie internetowym:

Zakładając Konto Klient przekazuje nam swoje dane podane w formularzu. W ramach samego Konta Klient może przekazać nam swoje dane w postaci: imienia i nazwiska, adresu, adresu e-mail, numeru telefonu. W przypadku Konta Klienta zakładanego w ramach prowadzonej działalności gospodarczej możemy przetwarzać także dane: nazwa firmy, siedziba firmy, numer NIP.

Przekazane nam dane będziemy przetwarzać w celu prowadzenia Konta Klienta.

Osoba posiadająca Konto Klienta może w każdym czasie uzupełnić swoje dane, poprawić je lub usunąć. W ramach prowadzonego Konta Klienta może także usunąć samo Konto.

Dane z Konta Klienta będziemy przetwarzać do czasu istnienia tego Konta.

 

Newsletter:

Korzystając z opcji Newsletter przekazaniu nam podlega adres e-mail.

Podanie adresu e-mail jest dobrowolne jednak niezbędne w celu otrzymywania Newslettera.

Adres e-mail będzie przetwarzany tak długo jak będzie działała usługa Newsletter. W każdym czasie przysługuje Państwu możliwość zrezygnowania z usługi, w tym celu należy w otrzymanej wiadomości wybrać opcję rezygnacji z otrzymywania Newslettera lub skontaktować się z Administratorem mailowo lub listownie na adresy podane na stronie Sklepu internetowego.

Kontakt:

Kontaktując się z nami przy użyciu formularza kontaktowego, wiadomości mailowej lub telefonicznie przekazują Państwo nam swoje dane osobowe. W zależności od formy nawiązanego kontaktu możemy przetwarzać dane osobowe w postaci: imienia i nazwiska, adresu, numeru telefonu, adresu e-mail.

W każdym wypadku przetwarzamy jedynie te dane, które otrzymaliśmy od Państwa.

Przekazane lub pozyskane dane osobowe będziemy przetwarzać w celu udzielenia odpowiedzi na Państwa zapytanie i ewentualne przygotowanie oferty lub rozpatrzenie reklamacji lub wniosku.

Podanie danych przez Państwo jest dobrowolne jednak niezbędne w celu udzielenia odpowiedzi.

Treść korespondencji (w której to zawarte są Państwa dane osobowe) będzie przez nas przechowywana przez okres 3 lat od końca roku, w którym to kontakt został zainicjowany. Okres przechowywania Państwa danych osobowych będzie dłuższy jeśli zainicjowany kontakt skutkował zawarciem umowy. W takim wypadku zostaną zastosowane dłuższe terminy przetwarzania danych osobowych, które to zostały ujęte w sekcji: Zamówienia dokonane poprzez Sklep internetowy

Odwiedziny naszej strony internetowej

Nasza strona internetowa wykorzystuje (jak również zbiera informacje) o odwiedzających ją osobach jedynie w takim zakresie, w jaki jest to niezbędne do świadczenia usług na najwyższym poziomie.

Jeżeli nie skontaktowali się Państwo z nami, a jedynie przeglądają zasoby naszej strony internetowej, to nie uzyskujemy dostępu do Państwa danych osobowych.

Wejście na naszą stronę internetową i późniejsze poruszanie się po niej wiąże się z przesyłaniem przez urządzenie, z którego Państwo korzystacie zapytań do serwera na którym przechowywana jest nasza strona internetowa. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera. Logi obejmują m. in.: adres IP, datę i czas serwera, dane przeglądarki internetowej, na której została otwarta nasza strona internetowa.

Dane zapisane w logach serwera nie pozwalają na identyfikację konkretnej osoby. Logi serwera stanowią jedynie materiał pomocniczy przy rozwiązywaniu problemów z funkcjonowaniem strony internetowej. Dostęp do tych danych mają jedynie osoby administrujące serwer.

Dane osób odwiedzających naszą stronę internetową nie pozwalają na identyfikację. Więcej informacji na ten temat znajduje się w Sekcji Cookies i inne technologie śledzące

 

Zasady przetwarzania danych osobowych i Państwa prawa związane z przetwarzaniem przez nas Państwa danych osobowych

Państwa dane mogą być przekazywane do państwa spoza Europejskiego Obszaru Ekonomicznego tylko w przypadku, gdy odbiorca tych danych wykazał, że w odpowiedni sposób zabezpiecza przekazywane dane. Dotyczy to korzystania przez nas z usługi Google analitics- Google LLC posiada siedzibą w USA i wykorzystuje infrastrukturę techniczną znajdującą się w USA.

Państwa dane nie będą podlegały profilowaniu (tj. zautomatyzowanemu przetwarzaniu danych).

W stosunku do przetwarzanych danych osobowych przysługuje Państwu prawo do żądania dostępu do przetwarzanych przez nas Państwa danych osobowych, ich sprostowania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania.

Mogą Państwo także wnieść sprzeciw wobec ich przetwarzania lub cofnąć zgodę (wyrażoną poprzez zainicjowanie kontaktu) na przetwarzanie danych osobowych.

W przypadku skorzystania z przysługujących Państwu praw otrzymają Państwo od naszej firmy potwierdzenie wykonania czynności wskazanych w zgłoszeniu lub informację o niemożności wykonania tych czynności z uwagi na nasz uzasadniony interes, np. obronę przed potencjalnymi roszczeniami z Państwa strony.

W każdym wypadku mogą Państwo wnieść skargę na naszą firmę do Prezesa Ochrony Danych Osobowych. W wielu przypadkach przed podjęciem działania przed Prezesem Urzędu Ochrony Danych Osobowych wymagane jest wcześniejsze wystosowanie żądania do podmiotu, którego ma dotyczyć skarga. Dlatego też w przypadku zastrzeżeń dotyczących przetwarzania przez nas danych osobowych zalecamy wcześniejsze zwrócenie się z żądaniem do naszej firmy.

Odpowiednio zabezpieczamy dane osobowe będące w naszej pieczy. Więcej informacji dotyczących stosowanych środków bezpieczeństwa danych znajdą Państwo w naszej Polityce prywatności w sekcji Zabezpieczenia.

Cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies i inne technologie śledzące, które służą ułatwieniu korzystania z zasobów naszej strony. Technologie te zawierają użyteczne informacje i są przechowywane na Państwa urządzeniu- nasz serwer może je odczytać przy ponownym połączeniu z tym Państwa urządzeniem. Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies w celach statystycznych, analitycznych oraz w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej.

W zakresie uzyskiwania danych statystycznych i analitycznych dotyczących odwiedzin naszej strony internetowej korzystamy z usługi firmy Google LLC w postaci Google Analitics.

Z uwagi na fakt, że firma Google LLC ma siedzibę w Stanach Zjednoczonych może dojść do przekazywania danych osobowych poza Europejski Obszar Ekonomiczny. Firma Google LLC przystąpiła do Privacy Shield wobec czego zobowiązała się należycie zabezpieczać dane będące w ich posiadaniu. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych przez firmę Google LCC znajdą Państwo w Polityce prywatności tej firmy https://www.google.pl/intl/pl/policies.

Mają Państwo możliwość skonfigurowania przeglądarki internetowej w taki sposób, aby uniemożliwiała ona przechowywanie plików cookies na Państwa urządzeniu. Informacje dotyczące ustawień przeglądarki są dostępne w jej menu lub na stronie producenta. Wyłączenie funkcji cookies w przeglądarce nie pozbawi Państwa dostępu do zasobów naszej strony internetowej, jednak może powodować utrudnienia w korzystaniu z niej.

Możecie Państwo usunąć pliki cookies po ich zapisaniu, poprzez odpowiednie funkcje przeglądarki internetowej, programy służące w tym celu lub skorzystanie z odpowiednich narzędzi dostępnych w ramach systemu operacyjnego, z którego Państwo korzystacie.

Więcej o plikach cookies przeczytasz m.in. pod adresem: https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie.

Korzystamy także z wtyczek oraz innych narzędzi udostępnianych przez serwisy społecznościowe takie jak Facebook.

Polega to na bezpośrednim nawiązywaniu połączenia z serwerami administratorów serwisów społecznościowych (usługodawców) poprzez przeglądarkę internetową z której Państwo korzystacie. Poprzez taką integrację serwisy społecznościowe mogą otrzymać informacje, że Państwa przeglądarka wyświetliła naszą stronę. Wskazana informacja mogąca zawierać Państwa adres IP jest wysyłana do serwera usługodawcy i tam przechowywana.

Jeśli w trakcie przeglądania naszej strony są Państwo zalogowani do któregoś z serwisów społecznościowych, którego wtyczki znajdują się na naszej stronie, to dany usługodawca ma możliwość bezpośredniego przyporządkowania danej wizyty z profilem w serwisie społecznościowym, na którym są Państwo zalogowani.

Aby nie łączyć wizyt na naszych stronach z informacjami przekazywanymi serwisom społecznościowym należy wylogować się z tych serwisów przed wejściem na naszą stronę. Istnieje także możliwość zablokowania ww. wtyczek poprzez zastosowanie w ramach przeglądarki odpowiedniego rozszerzenia dotyczącego blokowania skryptów.

Korzystamy z narzędzia Yandex Metrica zapewnianego przez YANDEX LLC, 16, Leo Tolstoy St., Moscow, 119021, Russia. Działania w tym zakresie realizujemy, opierając się na naszym prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na analizie naszej strony w celu jej optymalizacji pod kątem użyteczności dla użytkownika. Yandex Metrica w sposób automatyczny gromadzi informacje o Twoim korzystaniu z naszej strony. Zgromadzone w ten sposób informacje przechowywane są na serwerach znajdujących się w Unii Europejskiej oraz Rosji. Informacje gromadzone w ramach Yandex Metrica nie pozwalają na Twoją identyfikację.

Informacje, do jakich mamy dostęp w ramach Yandex Metrica to, w szczególności:

  • informacje o systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej, z której korzystasz,
  • podstrony, jakie przeglądasz w ramach naszego serwisu,
  • czas spędzony w naszym serwisie oraz na jego podstronach,
  • przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami w ramach naszego serwisu,
  • źródło, z którego przechodzisz do naszego serwisu,
  • przedział wieku, w którym się znajdujesz,
  • Twoja płeć,
  • Twoja przybliżona lokalizacja ograniczona do miejscowości,
  • Twoje zainteresowania określone na podstawie aktywności w sieci.

Ponadto, Yandex Metrica tworzy nagrania Twoich sesji na naszej stronie, które możemy odtwarzać w całości, analizując szczegółowo Twoje zachowania na naszej stronie. W tym zakresie również nie dochodzi do przetwarzania informacji, które pozwoliłyby na Twoją identyfikację, ponieważ narzędzie nie rejestruje danych podawanych w formularzach. W celu korzystania z Yandex Metrica, zaimplementowaliśmy w kodzie naszej strony specjalny kod śledzący. Kod śledzący wykorzystuje pliki cookies firmy YANDEX LLC dotyczące usługi Yandex Metrica. W każdej chwili możesz również zablokować kod śledzący Yandex Metrica, instalując dodatek do przeglądarki udostępniany przez Yandex: https://yandex.com/support/metrica/general/opt-out.html.

Przekazywanie danych podmiotom zewnętrznym

Administrator informuje, że korzysta z usług podmiotów zewnętrznych. Podmioty, którym powierza przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa, w szczególności przez RODO.

 

Administrator informuje Użytkownika, że powierza przetwarzanie danych osobowych m.in. następującym podmiotom:

 

  1. zenbox sp. z o.o., ul. Dąbrowskiego 7, 42-200 Częstochowa, NIP: PL949-219-10-21- w celu przechowywania zasobów strony
  2. Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia – w celu korzystania z usług Google
  3. innym zleceniobiorcom lub podwykonawcom zaangażowanym do obsługi technicznej, administracyjnej, lub do świadczenia pomocy prawnej na rzecz Administratora i jego klientów, np. pomocy księgowej, informatycznej, graficznej, copywriterskiej, firmom windykacyjnym, prawnikom, itd.
  4. urzędom np. urzędowi skarbowemu – w celu realizacji obowiązków prawno-podatkowych związanych z rozliczeniami i księgowością.

 

Zabezpieczenia 
Nasza strona internetowa, skrzynka poczty mailowej, a także wszystkie urządzenia z których korzystamy prowadząc naszą firmę zaopatrzone są w środki bezpieczeństwa, mające na celu ochronę danych pozostających pod naszą kontrolą przed utratą, niewłaściwym wykorzystaniem czy też modyfikacją. Zobowiązujemy się chronić wszelkie informacje ujawnione nam przez Państwo zgodnie z normami ochrony bezpieczeństwa i zachowania poufności. Prawa dostępu do danych osobowych przetwarzanych przez naszą firmę zostało w restrykcyjny sposób ograniczone tak, aby informacje te nie znalazły się w rękach osób niepowołanych. Dostęp do danych osobowo-adresowych ma tylko ograniczona liczba uprawnionych osób na zasadach zgodnych z przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych osób fizycznych.

 

Kontakt 
Osoby, które mają dodatkowe pytania dotyczące niniejszej deklaracji ochrony prywatności, praktyk stosowanych przez naszą firmę, czy też chcą skorzystać z przysługujących praw proszone są o kontakt mailowy z Administratorem danych: biuro@lightcatering.pl lub kontakt listowny na adres: LIGHT CATERING ŁUKASZ KOWALCZYK, ul. Polna 63B, 05-311 Dębe Wielkie.