Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który informuje nas o tym, jak gwałtownie wzrasta poziom glukozy we krwi po 120 minutach od spożycia określonego produktu spożywczego. Produktem odniesienia jest glukoza o indeksie glikemicznym równym 100. Jeśli wartość indeksu glikemicznego – IG danego produktu jest wyższa, tym wyższy jest poziom glukozy we krwi po jego spożyciu. Niski IG produktów: IG ≤55 , średni IG: 56-69, wysoki: IG ≥70.

Produkty cechujące się niskim indeksem glikemicznym

Powinniśmy mieć świadomość tego, że im niższa jest wartość indeksu glikemicznego, tym lepiej dla naszego zdrowia. Skąd mamy wiedzieć, że węglowodany w produkcie spożywczym są dobre lub złe? Kierujemy się wskaźnikiem IG, który jest w tym przypadku zdecydowanie lepszy niż wskaźnik kalorii. Jeśli zamierzamy świadomie wybierać dobre węglowodany, postarajmy się wybierać te produkty, które cechują się niskim indeksem glikemicznym. Zdecydowanie odrzućmy wszelkie produkty przetworzone i produkty, które są dodatkowo wzbogacone o cukier. Jest on znacznie bardziej szkodliwy niż ten, który w sposób naturalny występuje w żywności.
Owoce dostarczają bardzo dużo cukrów prostych. Oprócz tego, zawierają w sobie również spore ilości błonnika, którego zadaniem jest spowalnianie wchłaniania cukru do krwi. Decydując się na produkty spożywcze posiadające węglowodany, wystrzegajmy się przede wszystkim wyrobów cukierniczych, słodyczy przemysłowych i owocowych jogurtów. W tych produktach znajdują się bardzo duże ilości cukru dodanego.
Produkty charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym:

  • warzywa – bakłażan,cebula, cukinia, czosnek, kalafior, pieczarki, pomidor, sałata, rzodkiewka, por, szpinak, ogórek itp.
  • owoce – wiśnie, truskawki, śliwki, pomarańcza, nektarynka, morele, mandarynki, maliny, kiwi, jabłko, gruszka, grejpfrut, czereśnie, brzoskwinia, agrest, itp.
  • produkty zbożowe – płatki owsiane, kasza gryczana,kasza pęczak,chleb żytni razowy, chleb żytni pełnoziarnisty, ryż brązowy, wafle ryżowe itp.
  • produkty mleczne – ser feta, jogurt naturalny 2% i 0% tłuszczu, mleko 0,5% i 3,2% tłuszczu, ser mozzarella, ser twarogowy chudy, śmietana 12% i 18% tłuszczu itp.
  • ryby, mięso – dorsz, wołowina – polędwica, szynka z piersi kurczaka, szynka z indyka, łosoś z rusztu, krewetki gotowane, kiełbasa domowa itp.

Innymi produktami o niskim indeksie glikemicznym są między innymi: jaja kurze całe, masło, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, itp. Jeśli chodzi o przekąski to możemy sobie pozwolić na: galaretki jogurtowe, ciasteczka owsiane, gorzką czekoladę, sałatki owocowe i frytki z batata.
Pamiętajmy, że długotrwałe spożywanie żywności bogatej w cukry i ze znacznym indeksem glikemicznym może doprowadzić między innymi do zaburzeń glikemii i patofizjologii. Ich następstwem jest z kolei insulinooporność i cukrzyca.

Dla kogo są zalecane produkty z niskim indeksem glikemicznym?

Przede wszystkim dla osób dbających o sylwetkę, pragnącą zgubić nadprogramowe kilogramy lub chcących utrzymać masę ciała na tym samym poziomie. Produkty z niskim IG są zalecane również osobom, które prowadzą siedzący tryb pracy i nieaktywny styl życia.

Poznaj dietę Light IG, którą możemy dowozić do Ciebie każdego dnia 🙂

Post w kategorii: Porady dietetyczne

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *