Witaminy i minerały w codziennej diecie

Witaminy i minerały w codziennej diecie

Czy wiesz, ile witamin i składników mineralnych potrzebuje organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania? Witaminy i minerały mają zbawienny wpływ na zdrowie, wzrost organizmu, a także na procesy metaboliczne. Ze względu na to, że organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witamin i składników mineralnych, oprócz witaminy K, B12, biotyny i folacyny – konieczna jest ich podaż w codziennej diecie. To właśnie ona, powinna dostarczać do organizmu podstawowych minerałów i witamin. Jeśli nie zadbamy o odpowiednią podaż witamin i minerałów, będziemy mieć do czynienia z ich niedoborami, czego konsekwencją jest zmęczenie, osłabienie, rozdrażnienie itp. Cierpi na tym nie tylko nasze zdrowie, ale także samopoczucie i uroda. Musimy mieć świadomość tego, że długotrwałe niedobory witamin i minerałów mogą doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.

Witaminy i minerały w codziennej diecie

Komponując codzienny jadłospis, warto sięgać po produkty spożywcze, które są zdrowe i pełnowartościowe. To właśnie one gwarantują, że organizm będzie prawidłowo funkcjonować a jego podstawowe zadania nie zostaną zaburzone. Witaminy i minerały można dostarczać z suplementami diety. O wiele lepszym i korzystniejszym krokiem jest sięganie po ich naturalne formy. W dzisiejszych czasach naprawdę doceniamy zdrową żywność, zwłaszcza dlatego, że mamy przesyt produktów przetworzonych i wysokokalorycznych. Tego typu żywność przyczynia się do większego ryzyka zachorowania na nowotwory, cukrzycę, czy też nadciśnienie tętnicze. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, warto już teraz przyjrzeć się swojej codziennej diecie i zacząć wprowadzać zasady zdrowego odżywiania. Dieta, która jest bogata w witaminy i minerały to znakomity pomysł na oczyszczenie organizmu i na jego regenerację. Zdrowe odżywianie pomaga uzupełnić niedobory witaminowe i przyspiesza przemianę materii. Jadłospis oparty o zasady zdrowego odżywiania i Piramidę Zdrowego Żywienia zapewni prawidłową podaż kluczowych składników.

Jakie witaminy powinny być zawarte w codziennej diecie?

Nasza codzienna dieta powinna zawierać cały zestaw rozmaitych witamin. Pamiętajmy, że im bardziej urozmaicona jest dieta, tym lepiej dla naszego zdrowia. Aby jeść zdrowo, warto zadbać o to, by spożywane posiłki dostarczały następujących witamin:

  • Witamina B3 – to witamina, która odpowiedzialna jest za dobrą kondycję skóry i jej ładny wygląd. Witamina B3 dodatkowo obniża ciśnienie krwi, zapobiega migrenom i bólom głowy, a także uczestniczy w syntezie hormonów płciowych. Jeśli doprowadzimy do niedoborów witaminy B3, to możemy doprowadzić do nieprawidłowości w funkcjonowaniu mózgu, układu nerwowego i do zmian w psychice. Gdzie znajdziemy witaminę B3? Przede wszystkim w orzechach ziemnych, otrębach pszennych, drobiu, tłustych rybach, wątróbce itp.
  • Witamina B1 – zadaniem witaminy B1 jest przyspieszanie gojenie się ran, uśmierzanie bólu, a także regulowanie pracy układu nerwowego. Gdzie znajdziemy największe źródło witaminy B1? W jajach, ziarnach zbóż, suszonych owocach, pestkach słonecznika i w orzechach.
  • Witamina B6 – wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, przeciwciał i hormonów. Witamina B6 wpływa również na działanie układu nerwowego, wygląd skóry i wspomaga budowę odporności. Głównymi źródłami witaminy B6 jest np. mleko, drób, awokado, orzechy, ryby i ziarna zbóż.
  • Witamina B2 – reguluje naczynia krwionośne i błony śluzowe, a także bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Dbając o odpowiednią podać tej witaminy, powinniśmy spożywać mięso, grzyby, mleko, tłuste ryby, warzywa strączkowe itp.
  • Witamina A – w głównej mierze warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Oprócz tego, wpływa na odporność organizmu, pracę tarczycy, błonę śluzową nosa, gardła, płuc i jelit. Witamina A występuje od dwoma postaciami. Pierwszą z nich, a więc retinol, znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, drugą postać witaminy A, czyli beta-karoten znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego. Spożywajmy owoce i warzywa o pomarańczowym i żółtym kolorze, jaja, tłuste ryby, produkty mleczne itp.
  • Witamina C – należy do podstawowych witamin. Witamina C okazuje się być silnym antyutleniaczem. Pobudza odporność, zwalcza bakterie i inne drobnoustroje, bierze udział w syntezie białek i kolagenu itp. Źródłami witaminy C są owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, brukselka, papryka, szpinak, kalafior, cytrusy, truskawki, pomidory, kiwi itp.
  • Witamina D – do zadań witaminy D należy przede wszystkim regulacja wchłaniania się wapnia i fosfory. Dzięki temu, możemy zadbać o prawidłowy stan kości oraz zębów. Witamina D łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie się insuliny, wpływa na system nerwowy, mięśnie a także na serce. Witamina D zawarta jest w tranie, produktach mlecznych i rybach.
  • Witamina E – nazywana również witaminą młodości, okazuje się być silnym przeciwutleniaczem. Witamina E zapobiega namnażaniu się i rozwojowi wolnych rodników, a także przyczynia się do hamowania procesów starzenia skóry. Źródłem witamy E są oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy ziemne i włoskie, migdały, masło, kapusta, szprotki itp.
  • Witamina B9 – Dbając o odpowiednią suplementację witamin, musimy pamiętać, że kwas foliowy jest ważny nie tylko dla kobiet w ciąży. Witamina B9 jest niezbędna do syntezy niektórych aminokwasów. Oprócz tego uczestniczy w powstawaniu serotoniny i dodaje energii. Witaminę B9 znajdziemy w drożdżach, szpinaku, kiełkach, żółtkach jaj, sałacie, szparagach, brokułach, pełnych ziarnach zbóż itp.
  • Witamina K – uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych i bierze udział w krzepnięciu krwi. Witamina K poprawia także kolor naskórka i niweluje pajączki. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Sięgajmy jak najczęściej o takie produkty jak: jarmuż, szpinak, brukselki, rzeżuchę, sałatę, kalafiora, czy pomidory.
  • Witamina B12 – główną rolą witaminy B12 jest wytwarzanie czerwonych krwinek i materiału genetycznego. Ma ona istotny wpływ na pracę układu nerwowego i przemiany metaboliczne. Witaminę B12 znajdziemy w rybach, mięsie, mleku i jajach.
  • Witamina B5 – zadaniem tej witaminy jest sterowanie pracą hormonów, a także uczestniczenie w wytwarzaniu przeciwciał. O podaż witaminy B5 powinniśmy zadbać, gdy chcemy mieć wpływ na porost włosów i ich kolor. Do źródeł witaminy B5 należy wątróbka, czerwone mięso, jaja, ryby, otręby pszenne, orzechy oraz sery dojrzewające.

Nasz codzienny jadłospis powinien zadbać także o minerałach. Do najważniejszych minerałów możemy zaliczyć przede wszystkim magnez, wapń, chlor, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, miedź, mangan, fluor, jod, chrom i selen. Tak samo jak w przypadku witamin, minerały możemy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem.

Witaminy i minerały ogrywają znaczącą rolę w codziennej diecie. Każdy z nas potrzebuje ich regularnego przyjmowania, aby organizm mógł funkcjonować w sposób prawidłowy. Wszystkie tego typu składniki odżywcze powinny być przyjmowane w codziennej diecie. Niestety zdarza się również i tak, że z powodu złych nawyków żywieniowych lub spożywania zbyt dużej ilości produktów przetworzonych, nie jesteśmy w sanie dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów.

Jeśli doprowadzimy do niedoborów tych składników, możemy doprowadzić do problemów zdrowotnych, a także do poważnych chorób. W przypadku, gdy nie jesteśmy w stanie przy pomocy codziennej diety dostarczyć odpowiedniej ilości witamin, rozwiązaniem może być odpowiednia suplementacja.

Post w kategorii: Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *