Zasady diety bezglutenowej – produkty zakazane

Zasady diety bezglutenowej – produkty zakazane

Na samym wstępie, trzeba przyznać jedno. Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Dla jednych jest ona obowiązkiem, dla innych żywieniowym wyborem. Z jadłospisu należy wykreślić nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także trzeba uważać na te, w których gluten jest ukryty. Dieta bezglutenowa jest sposobem odżywiania, w którym całkowicie eliminuje się gluten, zawarty nie tylko w naturalnych produktach, ale także w produktach przetworzonych. Gluten jest mieszaniną białek gluteiny i gliadyny, znajdujących się w pszenicy, życie i jęczmieniu. W bardzo wielu przypadkach glutenem jest zanieczyszczony również owies, dlatego osoby chore, powinny spożywać owies wyłącznie certyfikowany, oznaczony jako bezglutenowy.

Dla kogo przeznaczona jest dieta bezglutenowa?

Przede wszystkim dla osób zmagających się z celiakią lub uczulonych na gluten. Chorzy, nie chcąc doprowadzić do stanu zapalnego jelit lub całkowitego zniszczenia kosmków jelitowych, muszą na stałe przestrzegać ścisłej i rygorystycznej diety. Osoby chore na celiakię, zmagają się ze schorzeniem autoimmunologicznym o podłożu genetycznym, w którym gluten wyrządza największe szkody dla organizmu. Jego spożywanie prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych z pokarmu, co w konsekwencji skutkuje wieloma różnorodnymi problemami zdrowotnymi.

Jakie są objawy celiakii?

Objawy mogą tak naprawdę przybierać odmienną postać i nasilenie. Zalicza się do nich przede wszystkim bóle brzucha, niedobory pokarmowe, afty, zmianę usposobienia, niski wzrost, depresję i nieustanne zmęczenie. Jedyną metodą leczenia jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. W przypadku alergii na gluten, mamy tutaj do czynienia z kompletnie inną jednostką chorobową niż celiakia. Gluten jest popularnym i drugim po mleku, najczęstszym alergenem. U osób cierpiących z powodu alergii na gluten, reakcja alergiczna może być natychmiastowa lub późna – objawiająca się do 1-2 dni. Dorośli mogą zaobserwować najczęściej pokrzywkę, wodnisty katar lub biegunkę. U dzieci reakcja alergiczna związana jest z zaostrzeniem zmian atopowych skóry. Leczenie polega więc na wyeliminowaniu glutenu z diety, bez konieczności stosowania ścisłej diety przez całe swoje życie.
Dieta bezglutenowa zalecana jest również niemowlętom, by w swojej przyszłości nie zachorowały na wcześniej wymienione schorzenia lub nie miały alergii na gluten.
Dla kogo jeszcze jest przeznaczona dieta bezglutenowa? Omawianą dietę powinny stosować osoby, które zmagają się z chorobą Duhringa, stanowiącą skórną postać celiakii, osoby posiadające nieceliakalną nadwrażliwość na gluten lub osoby walczące z chorobami autoimmunologicznymi i neuropsychicznymi.

Dieta bezglutenowa – zasady

Dieta bezglutenowa jest taka sama jak podstawowe założenia zasad zdrowego odżywiania. Jedyną różnicą o której możemy mówić jest całkowite wyeliminowanie glutenu u osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Podstawowy jadłospis powinien zawierać wysokiej jakości świeże produkty, jedzone w 4-5 posiłkach dziennie. Posiłki powinniśmy spożywać regularnie, mniej więcej co 3 godziny. W diecie bezglutenowej trzeba bazować na warzywach, owocach, bezglutenowych kaszach, świeżym mięsie, rybach i jajkach. Niewłaściwym podejściem będzie spożywanie w dużych ilościach gotowych produktów bezglutenowych. Jest to bowiem żywność wysoko przetworzona, często uboga w wartościowe składniki odżywcze. Decydując się na zakup produktów przetworzonych, zwracajmy uwagę na symbol przekreślonego kłosa. Dieta bezglutenowa z całą pewnością może być urozmaicona i bardzo smaczna.

Czego nie można jeść na diecie bezglutenowej?

Na diecie bezglutenowej nie można spożywać pieczywa i wszystkich wyrobów zawierających pszenną mąkę. Gluten znajdziemy w prawie wszystkich dostępnych na rynku produktach zbożowych i samych zbożach – życie, pszenicy, jęczmieniu czy nawet w kaszy mannej lub jęczmiennej. Dodatkowo ważnym aspektem jest wyeliminowanie z diety kawy zbożowej, piwa, lodów, owocowych przetworów, gotowych sosów, ketchupu, majonezu, a także produktów posiadających sód. Musimy zdać sobie sprawę z tego, że śladowe ilości glutenu mogą znaleźć się w niemal całej żywności, która jest dostępna w zwykłych supermarketach. Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki, skomponowanie bezpiecznego jadłospisu dla chorej osoby jest nie lada wyzwaniem.

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Będąc na diecie bezglutenowej należy kupować żywność, która jest oznaczona nazwą „produkt bezglutenowy” lub graficznym znakiem przedstawiającym przekreślony kłos. Kupując produkty spożywcze, w pierwszej kolejności powinniśmy zwracać uwagę na symbole, które stanowią dla nas podstawową informację, pozwalającą na ewentualny zakup produktu. Jeśli mamy do czynienia z chorobą, która w znacznym stopniu jest nasilona, trzeba decydować się na sklepy, które w swoim asortymencie posiadają wyłącznie produkty bezglutenowe. Wtedy będziemy mieć 100% gwarancję, że to co zjemy, nie będzie miało złego wpływu na nasze zdrowie.

Dieta bezglutenowa to dieta bardzo modna, która jest wybierana przez wiele osób nie zmagających się z żadnymi dolegliwościami chorobowymi. Dieta bezglutenowa wybierana jest często jako dieta odchudzająca. W tym przypadku trzeba jednak uważać i nie wykluczać całkowicie glutenu ze swojego jadłospisu, ponieważ może to doprowadzić do rozwinięcia się nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten u osób, które wcześniej nie miały z tym jakiegokolwiek problemu.
Jeśli zastanawiasz się nad zastosowaniem diety bezglutenowej skontaktuj się z nami jak najszybciej. Light Catering oferuje pełnowartościową i zbilansowaną dietę bezglutenową. 🙂

Post w kategorii: Catering dietetyczny, Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *