Zdrowe produkty zawierające błonnik

zdrowe produkty zawierające błonnik

Błonnik to określenie składników budulcowych ścian komórkowych roślin, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Mówiąc o błonniku, musimy wiedzieć, że istnieją dwa jego rodzaje, a mianowicie błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny wiąże dużą ilość wody, pęcznieje w żołądku i rozciąga jego ściany, dając tym samym poczucie sytości. Błonnik nierozpuszczalny, działa jak wypełniacz. Wchłania wodę, lecz się w niej nie rozpuszcza. W konsekwencji zmiękcza stolec i zwiększa jego objętość, a także przyspiesza perystaltykę jelit, regulując wypróżnienia.

Jakie właściwości ma błonnik?

Błonnik pokarmowy odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Jego zadaniem jest nie tylko zmniejszanie wchłaniania cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krążenia, ale także obniżanie stężenia glukozy we krwi. Błonnik na długi czas daje uczucie sytości, co znakomicie sprawdza się na diecie odchudzającej. Błonnik pokarmowy pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłania wodę, co w konsekwencji doprowadza do jego pęcznienia i wypełnienia żołądka. Zadaniem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego jest eliminacja z organizmu toksyn, kwasów żółciowych, metali ciężkich, a nawet substancji rakotwórczych. Ważnym aspektem jest również to, że błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Efektem tego procesu jest zmniejszenie wydzielania insuliny i pomoc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Oprócz tego, błonnik pomaga w zaparciach, biegunkach i bólach, które towarzyszą hemoroidom. Dzięki temu, że błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w praktycznie niezmienionym stanie, ułatwione zostaje regularne wypróżnianie się.

Jakie produkty są bogate w błonnik?

Źródłem cennego błonnika pokarmowego są między innymi: warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, a także produkty zbożowe – w tym kasze, otręby zbożowe, musli, naturalne płatki zbożowe, niełuskany ryż, pieczywo żytnie i razowe. Produkty bogate w błonnik niosą za sobą naprawdę wiele korzyści zdrowotnych. Powinniśmy zadbać, by nasz jadłospis wzbogacić np. o jabłka, gruszki, awokado, brokuły, nasiona chia, truskawki, marchew, banany, bataty, maliny, buraki, gorzką czekoladę, migdały, fasole, groch, bulgur pistacje, jęczmień, suszone śliwki itp.

W jakich produktach nie ma błonnika?

Błonnika nie znajdziemy w takich produktach jak: mięso, ryby, mleko, jaja, czy też alkohol. W celu uzupełnienia błonnika, możemy także skorzystać z innej opcji, jak nabycie suplementów w postaci pigułek, które będą zawierać błonnik.

Błonnik w diecie

Błonnik bez wątpienia pełni znaczącą rolę w organizmie. Jeśli będziemy spożywać zbyt małą ilość błonnika, możemy doprowadzić do chronicznych zaparć, co w konsekwencji doprowadzi do problemów z utrzymaniem wagi na oczekiwanym poziomie. Błonnik w diecie jest bardzo dobrym wyborem, wspomagającym zdrowe odchudzanie. Musimy jednak pamiętać, że we wszystkim należy zachować umiar. Zbyt duża ilość błonnika w diecie, u wielu osób może doprowadzić do pojawienia się wzdęć i gazów jelitowych.

Post w kategorii: Porady dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *